pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Artemide Zatti (1880-1951)

A fost unul dintre cei trei fii dintr-o familie săracă, și băiatul a trebuit să renunțe la școală la vârsta de nouă ani pentru a lucra pentru un vecin bogat. În final familia a imigrat în Bahia Blanca, Argentina, pentru a găsi de lucru, ajungând în Buenos Aires la 9 februarie 1897. Aici Artemide a lucrat într-o fabrică de țiglă, și a frecventat o școală parohială locală condusă de salezieni. El s-a simțit atras de salezieni, și la vârsta de 20 de ani a intrat în seminarul lor, Casa di Bernal.

În timp ce avea grijă de un tânăr preot salezian bolnav de tuberculoză, Artemide a contactat această boală. A fost trimis la Casa saleziană din Viedma, unde era o climă mai potrivită, dar cu puține speranțe pentru însănătoșirea lui. La spitalul misionar San Jose de aici lucra un infirmier salezian care îndeplinea și rolul de medic: Padre Evasio Garrone. Acesta l-a îndemnat pe Artemide să se roage pentru mijlocirea Fecioarei Maria, Ajutorul Creștinilor, oferindu-se să își dedice viața îngrijirii bolnavilor; tânărul salezian s-a vindecat complet în mod miraculos.

El și-a ținut promisiunea. A acceptat cu umilință și docilitate suferința de a renunța la preoție. A lucrat în farmacia spitalului, și în 1913, după moartea pr. Garrone, a preluat funcțiile de vicedirector, și administrator. Timpul liber pe care i-l permiteau datoriile lui administrative și-l petrecea îngrijind bolnavii, nu doar pe cei din spital, ci și pe cei din localitățile Viedma și Patagones, făcând totul gratuit, cu deschidere și cu un eroic spirit de sacrificiu, fără a căuta odihna și satisfacțiile personale. Astăzi spitalul este numit în onoarea lui. A murit de cancer în Bahia Blanca, Argentina; relicvele lui au fost îngropate în capela saleziană din Viedma, Argentina. A fost declarat venerat în data de 7 iulie 1997, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire