pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Daudi Okelo (1902?-1918)

Daudi Okelo s-a născut în jurul anului 1902, în Ogom-Payira, un sat de pe drumul Gulu-Kitgum. Fiul unor părinți păgâni, Lodi și Amona, la vârsta de 14 sau 16 ani a participat la pregătirea pentru primirea Botezului. A fost botezat la 1 iunie 1916 de către pr. Cesare Gambaretto, zi în care a primit și Prima Sfântă Împărtășanie, miruirea având loc la 15 octombrie același an. După încheierea perioadei de formare, Daudi a acceptat să fie catehet.

La începutul anului 1917, Antonio, catehetul din Paimol, a murit. Daudi a mers la pr. Cesare, superiorul misiunii din Kitgum, oferindu-se să ia locul lui Antonio. Numirea lui Daudi a venit însă doar spre sfârșitul anului, în timpul uneia dintre întâlnirile lunare ale cateheților. Tânărul Jildo Irwa urma să meargă cu el ca asistent. Înainte de a pleca, cei doi au mers la pr. Cesare care le-a vorbit despre dificultățile muncii la care se angajaseră, precum drumul lung de făcut - satul se afla la 80 de km de Kitgum - și, în special, numeroasele conflicte locale, provocate de neguțătorii de sclavi și de aur, care vizitau frecvent regiunea. La toate acestea, se spune că răspunsul lui Daudi a fost: "Nu îmi este frică să mor. Isus a murit de asemenea, pentru noi!"

Astfel, în noiembrie sau decembrie 1917, cu binecuvântarea pr. Cesare, Bonifaciu, catehetul șef din Kitgum, însoțit de Daudi și Jildo, a pornit spre Paimol. Aici Daudi și-a început imediat activitatea de instruire religioasă.

Diminețile, el bătea toba pentru a-și chema catecumenii pentru rugăciunea de dimineață și pentru rugăciunea Rozariului. Îi învăța apoi rugăciuni și întrebări și răspunsuri din catehism, adesea predate folosindu-se de cântece în timpul lecțiilor, pentru o mai ușoară memorizare. Se ocupa de predarea elementelor de bază ale credinței, așa numitele Lok-odiku (cuvintele de dimineață), adică părțile esențiale ale catehismului. Pe lângă aceasta, Daudi vizita micile sate din împrejurime, la catecumenii care nu puteau veni la centru fiind ocupați cu păzitul animalelor sau lucrul pământului.

Seara, Daudi dădea semnalul pentru rugăciunea comunitară și pentru Rozariu, încheind întotdeauna ziua cu un cântec marian. Duminica el ținea un serviciu de rugăciune mai lung, la care adesea participau și catecumeni și cateheți din alte zone.

Daudi din Payira era descris ca fiind un tânăr pașnic și timid, atent la îndatoririle sale, și ca un catehet iubit de toți. Nu s-a implicat niciodată în disputele tribale sau politice, foarte frecvente în aceea vreme, când intrarea sub guvernarea britanică provoca adesea acte de intoleranță. O astfel de situație tensionată a fost provocată de o decizie nefericită a comisarului districtual. Bandiții și vracii din zonă au profitat de situația violentă pentru a scăpa de noua religie propovăduită de Daudi.

În perioada 18-20 octombrie 1918, cu mult înainte de venirea dimineții, cinci persoane au pătruns în coliba în care stăteau Daudi și Jildo, cu intenția de a-i ucide. Un bătrân al satului i-a înfruntat, spunându-le răufăcătorilor să nu îi ucidă pe cateheți, pentru că sunt oaspeții săi. Daudi a ieșit în ușa colibei și l-a rugat pe bătrân să nu se implice. Oamenii au intrat în coliba lui Daudi și i-au spus să renunțe la a mai învăța oamenii după catehism. Dânduși seama că amenințările nu funcționează, ei l-au târât afară, l-au întins pe pământ și l-au omorât cu sulițele. Avea între 16 și 18 ani.

Trupul său a fost lăsat neîngropat până când, după câteva zile, câțiva oameni au legat o funie în jurul gâtului și au târât trupul până la un mușuroi de termite din apropiere. Rămășițe ale trupului său au fost strânse în februarie 1926, și puse în biserica misiunii din Kitgum, la picioarele altarului Preasfintei Inimi.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire