pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Jildo Irwa (1906?-1918)

Jildo Irwa s-a născut în jurul anului 1906 în satul Bar-Kitoba, aflat la nord-vest de Kitgum, din părinți păgâni, tatăl lui convertindu-se ulterior la creștinism. A fost botezat de pr. Cesare Gambaretto la 6 iunie 1916, la vârsta de 10 sau 12 ani; în aceeași zi a primit Sfânta Împărtășanie, iar miruirea a avut loc la 15 octombrie același an.

Pr. Cesare scria despre el: "Jildo era mai tânăr decât Daudi. Plin de viață și cu bun simț, asemenea multor tineri Acholi, el era inteligent și adesea lucra ca secretar la persoana care îl găzduia. I-a fost de mare ajutor lui Daudi în strângerea copiilor pentru cateheză, prin modul delicat și insistența neapăsătoare cu care acționa. El primise recent Botezul, al cărui har pe care îl păstra în inimă se vedea din comportamentul său fermecător."

El s-a oferit în mod spontan și cu bună voință să meargă alături de Daudi pentru a predica cuvântul lui Dumnezeu celor din Paimol. Aici el a fost iubit de toți, fiind întotdeauna disponibil și un model în îndeplinirea sarcinilor de catehet asistent.

În dimineața martiriului lor, Jildo i-a răspuns lui Daudi, care l-a avertizat despre posibilitatea de a fi omorâți: "De ce să ne fie frică? Nu am făcut nimic rău nimănui; suntem aici doar pentru că pr. Cesare ne-a trimis să predicăm cuvântul lui Dumnezeu. Să nu ne fie frică!"

El a repetat aceste cuvinte și în fața răufăcătorilor care îi cereau să plece din acel loc și să renunțe la activitatea de catehet asistent. "Nu am făcut nimic rău", le-a spus el. "Dacă l-ați ucis pe Daudi, trebuie să mă ucideți și pe mine, pentru că am venit împreună și împreună am predicat cuvântul lui Dumnezeu." Unul dintre răufăcători l-a scos din colibă și de la câțiva pași l-a străpuns cu sulița. Un altul l-a lovit în cap cu un cuțit. Jildo avea 12 sau 14 ani.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire