pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Pavel Dzjidzjov (1919-1952)
preot asumpționist

Iosif Dzjidzjov s-a născut în Bulgaria, în orașul Plovdiv, Dieceza de Plovdiv, la data de 19 iulie 1919, într-o familie de catolici zeloși de rit latin. În 1926 a devenit elev la școala Asumpționiștilor "Sf. Andrei" din Plovdiv. Din 1931 până în 1938 a studiat la colegiul "Sf. Augustin" din Plovdiv.

În 2 februarie 1938 a intrat ca aspirant asumpționist la Noseroa (Franța), și i s-a dat numele de Pavel, nume sub care a fost cunoscut din acel moment. A studiat filosofia și teologia la Lormoa, lângă Paris, până în 1942. În același an și-a depus profesiunea cu voturile perpetue. Constrâns de o boală să se reîntoarcă în Bulgaria, și-a continuat studiile teologice fără frecvență. În 26 ianuarie 1945 a fost hirotonit preot de rit latin la Plovdiv. A fost trimis ca preot în orașul Varna, unde a studiat economia și științele sociale, cu scopul de a se ocupa mai târziu de diferitele activități legate de gestionarea economică a misiunii. Părintele Pavel a fost un student foarte bun și activ, și a exercitat o mare influență asupra celorlalți studenți. Nu și-a ascuns niciodată ideile și convingerile anticomuniste, și astfel tocmai din acest motiv a fost urmărit îndeaproape de către serviciile secrete ale noii conduceri statale.

Superiorii săi i-au dat sarcina de econom al colegiului "Sf. Augustin" din Plovdiv, iar mai târziu l-au numit econom al Vicariatului Oriental. Urmărit constant de miliție, în noaptea de 4 iulie 1952 a fost arestat în seminarul asumpționiștilor din Plovdiv, împreună cu pr. Kamen Vicev. Pr. Pavel Dzjidzjov era cel de-al doilea pe lista celor denunțați.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire