pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Juan Diego Cuauhtlatoatzin (1474-1548)
9 decembrie (calendarul latin)

La 9 decembrie 1531, un indian mexican, pe numele său Juan Diego, s-a sculat înainte de răsăritul soarelui pentru a străbate un drum de 15 mile pentru a ajunge la Liturghia zilnică în orașul care acum poartă numele Mexico. Juan trăia o viață simplă de țesător, fermier și muncitor. În acea dimineață, pe când trecea pe lângă dealul numit Tepeyac, Juan a auzit o muzică și a văzut un nor strălucitor înconjurat de un curcubeu. Apoi a auzit o voce de femeie care îl chema pe vârful dealului. Aici a văzut o tânără doamnă îmbrăcată asemenea prințeselor aztece. Ea s-a prezentat ca fiind Fecioara Maria și i-a cerut lui Juan să meargă la Episcopul locului și să îi spună să construiască o biserică pe locul indicat de ea. Ea i-a spus: "Doresc din toată inima să se construiască o biserică pe acest loc, pentru ca să pot fi prezentă în ea și să ofer iubire, mângâiere, ajutor și apărare, deoarece sunt mama voastră devotată și să ascult plângerile voastre și să vindec toate durerile și suferințele voastre."

Episcopul a fost amabil, dar sceptic. El i-a cerut lui Juan să aducă o dovadă a identității Fecioarei. Înainte să poată să se întoarcă la ea, Juan a aflat că unchiul său este bolnav pe moarte. Grăbindu-se să găsească un preot, Juan nu a mers la întâlnirea cu Fecioara. Ea însă i-a apărut pe drum lui Juan și i-a spus că unchiul lui s-a vindecat. Apoi i-a spus să se urce pe vârful dealului unde s-au întâlnit pentru prima oară. Spre marea lui mirare, Juan a văzut aici o mulțime de flori crescând pe solul înghețat. El le-a strâns în haina sa și s-a dus cu ele imediat la Episcop.

Juan i-a spus Episcopului ce s-a întâmplat și și-a desfăcut haina. Florile care au căzut pe podea erau trandafiri de Castilla (care nu creșteau în Mexic). Dar ochii Episcopului s-au oprit asupra imaginii strălucitoare a Fecioarei, imprimată pe interiorul hainei lui Juan. La puțin timp după această minune, pe locul apariției Fecioarei a fost construită o biserică, mii de mexicani convertindu-se apoi la creștinism. Fecioara de Guadalupe a fost declarată patroana indienilor americani.

www.catholic.org


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire