pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Filip Neri (1515-1595)
26 mai (calendarul latin)

Înainte de a muri, la vârsta de 80 de ani, Filip Neri a dat pe foc la manuscrisele sale pe care le ținea ascunse în sertare. Cu mult înainte, la 24 de ani, a strâns toate cărțile ce le adunase el, afară de Sfânta Scriptură și de «SummaTeologica» - «Enciclopedia Teologică» a Sfântului Toma, le-a vindut la anticariat, iar banii luați pe ele i-a împărțit la săraci. Din acel moment, Dumnezeu singur avea să ocupe gândul și inima lui. «Dacă vrem să ne dăruim cu totul slujirii aproapelui nostru - repeta adesea - nu trebuie să mai păstrăm pentru noi înșine, nici timp, nici spațiu».

Filip Neri aduna în jurul său pe copiii neastâmpărați din mahalalele Romei și le făcea educație prin jocuri și distracții. Celor care se plângeau de gălăgia făcută de copii le răspundea: «Dacă nu fac fapte rele, eu nu m-aș supăra chiar dacă ar încerca să taie lemne pe capul meu». Pentru a veni în ajutorul celor mai lipsiți, nu se sfia să cerșească ajutor, chiar pe stradă. Într-una din zile, un oarecare, supărat de insistenta Sfântului, îi trase o palmă. «Aceasta este pentru mine, răspunse Filip surâzând; acum dă-mi câțiva bani pentru copiii mei». Trăind în plină epocă a reformei și a contrareformei, el și-a exprimat punctul de vedere într-o formă foarte grăitoare: «E posibil să restaurăm instituțiile umane prin sfințenie, nu să restaurăm sfințenia prin instituții».

Filip s-a născut la Florența, în anul 1515. Vioi, vesel și optimist din fire (a meritat să i se spună «Peppo cel bun»), s-a apucat de diferite meserii, chiar și aceea de negustor, la San Germano, aproape de Cassino, pe când avea 18 ani. A studiat trei ani la Roma, apoi a părăsit studiile, și-a vândut cărțile, după cum am amintit, pentru a se dărui activităților de binefacere. A fost sfințit preot la vîrsta de 36 de ani și nu mult după aceea a întemeiat Oratoriul, o asociație de preoți care se ocupa în chip deosebit cu educația tineretului.

Împotriva aparențelor, Filip avea o cultură solidă: în chip deosebit a promovat și susținut studiile de istorie bisericească, îndrumând spre această disciplină pe unul dintre preoții săi, Baronius, marele istoric de mai târziu. După vârsta de șaizeci și cinci de ani și-a restrâns activitatea sa la ascultarea mărturisirilor și la direcțiunea spirituală a nenumăratelor suflete care se adresau lui, venind din toate păturile sociale.

În conducerea sufletelor spre desăvârșirea vieții creștinești, cerea apucarea principiilor fundamentale ale Evangheliei, dragostea și umilința. Într-una din zile, Papa îl cheamă și-l roagă să verifice dacă o anumită persoană, despre care se vorbea mult în Roma, este într-adevăr «o femeie sfîntă». Filip se îndreaptă către adresa respectivă, dar mai întâi trece cu picioarele printr-o baltă noroioasă. Sună la ușă și este primit cu un zâmbet binevoitor din partea gazdei. Când însă pășește cu încălțămintea murdară pe covoarele frumoase de jos, gazda își iese din fire și-i adresează cuvinte insultătoare. Filip cere scuze cu umilință și se retrage fără întârziere. Ajungând în fața Papei, după ce își curățise încălțămintea, îi arată cizmele și-i spune: «ciubotele mele sunt mai sfinte decât acea doamnă!». Pentru ce? «Lipsește umilința și blândețea».

Pe patul de moarte simțea o mare durere în suflet pentru faptul că se afla într-un așternut moale și curat, în timp ce Cristos a trăit ultimele clipe pironit pe lemnul aspru al Crucii. După încetarea din viață, la 26 mai 1595, medicii au constat la toracele lui o neobișnuită curbură a coastelor, ca și cum s-ar fi îndoit pentru a face loc mai mult bătăilor inimii sale mari de apostol al Romei. Filip Neri este încă o dovadă vie că trăirea credinței și sfințenia nu înseamnă închiderea în sine, cufundarea în gânduri apăsătoare, rupere de viață și de oameni, ci pace și bucurie în Duhul Sfânt, pace și bucurie care se vor împărtășite celor din jur.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire