pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Apostol Bartolomeu (sec. I)
24 august (calendarul latin)
6 noiembrie (calendarul bizantin)

Noul Testament cuprinde patru liste cu numele Sfinților Apostoli. În toate apare Bartolomeu, Bar Tholmai, fiul lui Tholmai (în limba ebraică, "tholmai" înseamnă plug sau agricultură). Sfântul Ioan nu menționează numele de Bartolomeu, ci de Nathanael; cercetătorii sunt de acord că este vorba de aceeași persoană, cu două nume: Bartolomeu și Natanael. Apostolul Filip este cel care i l-a prezentat pe Mesia: "Am aflat că Acela despre care a scris Moise în lege și Profeți este Isus din Nazaret". "Din Nazaret?" - răspunde Natanael. "Poate ieși ceva bun din Nazaret?" Natanael era din Cana, localitate situată la 14 km de Nazaret; și este proverbial disprețul pe care și-l poartă satele învecinate între ele.

Învățătorul, însă, a stabilit imediat o punte de legătură între el și tânărul din Cana: "Iată un adevărat israelit în care nu este viclenie". Auzind această laudă, Natanael s-a arătat surprins: "De unde mă cunoști tu?" Și Isus i-a răspuns: "Mai înainte să te cheme Filip, eu te-am văzut sub smochin". Ce s-a întâmplat sub acel smochin va rămâne pentru totdeauna un secret între sincerul cananean și Mesia. După această scurtă convorbire, Bartolomeu-Natanael și-a exprimat adeziunea necondiționată față de Cristos: "Învățătorule, tu ești Fiul lui Dumnezeu, tu ești regele lui Israel " Dar Isus îi spune: "Tu crezi pentru că ți-am spus: «Te-am văzut sub smochin». Vei vedea lucruri și mai mari decât acestea". Natanael-Bartolomeu a văzut, de fapt, minunile săvârșite de învățătorul, a ascultat mesajul său, a luat parte la suferințele și glorificarea lui Mesia, apoi a devenit propovăduitor al veștii celei Bune, acceptând cu același entuziasm urmările unei mărturisiri cu obligații atât de mari, și totodată cu riscuri la fel de mari.

Despre activitatea sa apostolică nu avem amănunte sigure.

Lecturile Breviarului Roman se bazează pe o veche tradiție arameană: Apostolul Bartolomeu, care era din Galilea, a ajuns în Iudea, ținut ce i-a fost atribuit pentru evanghelizare atunci când s-au tras sorții în vederea împărțirii lumii. A predicat popoarelor din acele părți adevărul Domnului nostru Isus Cristos, după Evanghelia Sfântului Matei. După ce, în acele locuri, depunând eforturi mari și înfruntând multe greutăți, i-a convertit pe mulți la Cristos, a trecut apoi în Armenia cea Mare, unde i-a adus la credința creștină pe regele Polimiu și pe soția sa, și încă douăsprezece cetăți. Aceste convertiri au trezit o mare invidie în preoții localnici, care au reușit să-l înduplece în așa măsură pe fratele regelui Polimiu, numit Astiage, încât acesta a dat porunca îngrozitoare să i se smulgă pielea lui Bartolomeu de viu și apoi să i se taie capul.

Este posibil ca numele Bartolomeu și Natanael să provină din despărțirea în două a expresiei: Nathanael bar Tholomai - Natanael, fiul lui Tolomai; Natanael înseamnă "darul lui Dumnezeu", și se dădea copiilor așteptați, doriți de părinți și ceruți prin rugăciune. Bartolomeu poate fi tradus prin "fiul brazdei", adică agricultor. Creștinii au îndrăgit acest nume, ca și numele celorlalți apostoli, dar, cu timpul, l-au folosit tot mai rar. Numele personal Bartolomeu are și o formă veche: Vartolomei; în alte limbi, se întâlnesc formele: Bartholomaeus, Bartolomeo, Bartolo, Bertalan și hipocoristicele: Mäus-Meus, Bartal, Barto, Bartok, Bera, Berta, Bart. Numele Sfântului Bartolomeu amintește evenimentul trist din noaptea de 23 spre 24 august 1572, Noaptea Sfântului Bartolomeu, când interese politice îmbrăcate în haina credinței au dus la o mare vărsare de sânge. Sfântul Apostol Bartolomeu ne amintește că împărăția iubirii lui Cristos nu se răspândește, nici nu se apără cu armele, ci doar cu dăruirea propriei vieți lui Cristos.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire