pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Fecioară Maria Regină
22 august (calendarul latin)

Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Regină, corespunzătoare aceleia a lui Cristos Rege, a fost instituită de papa Pius al XII-lea în 1955. Până la reforma calendarului liturgic, sărbătoarea se ținea la 31 mai, ca o încoronare a lunii mariane dedicate Maicii Domnului. Ziua de 22 august era rezervată pentru cinstirea Inimii Neprihănite a Mariei, dar acum este dedicată Sfintei Maria Regină, pentru a sublinia legătura între regalitate și glorioasa ridicare a ei la cer. Acest loc singular și suprem alături de Regele Cristos i se cuvine Mariei pentru multe motive, pe care papa Pius al XII-lea le prezintă pe larg în scrisoarea enciclică Ad Coreli Reginam (Spre Regina Cerului), din 11 octombrie 1954; prin calitatea ei de Mamă a Capului și a membrelor corpului mistic, precum și prin aceea de augustă suverană a Bisericii, ea participă nu numai la demnitatea regală a lui Cristos, dar și la influxul său vital și sfinților asupra membrelor Corpului mistic.

Cuvântul latinesc "regina", ca și "rex = rege", derivă de la "regere", adică a conduce, a domina, a stăpâni. Din punct de vedere uman este greu să-i atribuim Mariei titlul de "stăpânitoare", ei, care s-a proclamat "roaba Domnului" și a trăit umilă și necunoscută. Sfântul Luca, în cartea "Faptele Apostolilor", o arată pe Maria în mijlocul apostolilor, după înălțare, rugându-se împreună cu ei; dar nu ea este aceea care dă ordine, ci Petru. Și tocmai în această împrejurare, ea formează inelul de legătură, care îi ține uniți cu Cel înviat pe apostolii lipsiți de harul Duhului Sfânt. Maria este regină, pentru că îi este mamă lui Cristos, regele; este regină, pentru că întrece toate făpturile în sfințenie: "În ea este adunat tot ce este bun în toate făpturile", spune Dante în "Divina Comedie".

Toți creștinii văd și cinstesc în Maria dărnicia nemărginită a iubirii divine, care a revărsat cu îmbelșugare în mâinile ei orice bine. Și ea, ca regină și mamă, împarte tot ce a primit de la Rege; îi protejează cu puterea sa pe fiii doborâți prin participarea la răscumpărare și le face bucurie cu darurile sale, deoarece Regele a dispus ca orice har să treacă prin mâinile sale de regină mărinimoasă. Pentru acest motiv, Biserica îi invită pe credincioși să i se adreseze nu numai cu numele dulce de mamă, dar și cu acela respectuos de regină, așa cum în cer o salută, plini de fericire și iubire, îngerii, patriarhii, profeții, apostolii, martirii, mărturisitorii, fecioarele. Maria a fost încoronată cu diadema fecioriei și aceea a maternității divine: "Duhul Sfânt se va coborî asupra ta și puterea Celui Preaînalt te va umbri. Pentru aceasta, Cel Sfânt care se va naște din tine se va numi Fiul lui Dumnezeu".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire