pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
29 august (calendarul latin)
29 august (calendarul bizantin)

Sărbătorirea de astăzi, care în Biserica latină are o origine veche (în Franța din sec. al V-lea și la Roma din sec. al VI-lea), este legată de sfințirea bisericii construite la Sebaste, în Samaria, pe mormântul presupus al Înainte-mergătorului lui Cristos. Cu numele de "Patima" sau de "Tăierea capului", sărbătoarea apare la data de 29 august în "Sacramentarium romanum" și, după Martirologiul Roman, această dată corespunde unei a doua regăsiri a capului Sfântului Ioan, transportat atunci în Biserica "Sf. Silvestru" din Roma. În afară de aceste date istorice, despre Ioan Botezătorul avem relatările evangheliștilor, cu deosebirea că Sfântul Luca ne vorbește despre nașterea lui, despre viața lui în pustiu și despre predica lui, iar Sfântul Marcu se referă la moartea lui.

Din Evanghelie și din tradiție putem reconstitui viața Înainte-mergătorului, al cărui cuvânt aprins părea într-adevăr pătruns de spiritul proorocului Ilie. În anul al 15-lea al împăratului Tiberiu (27-28 după Cristos), Botezătorul, care ducea o viață aspră, urmând legile naziratului, și-a început misiunea invitând poporul să înceapă pregătirea căilor Domnului, deoarece pentru a-l primi era de trebuință o sinceră conversiune, adică o schimbare radicală a dispozițiilor sufletești. Adresându-se tuturor claselor sociale, a trezit un entuziasm puternic în popor, dar și nemulțumiri între farisei, așa-numita aristocrație a spiritului, a cărei ipocrizie o condamna în mod deschis.

Ajuns de acum un personaj popular, a tăgăduit cu hotărâre că ar fi Mesia cel așteptat, recunoscând superioritatea lui Isus, pe care l-a arătat ucenicilor săi cu prilejul botezului în apele Iordanului. S-ar părea că, afirmând prezența, "celui mai puternic", el ar fi urmat să se retragă. Cu toate acestea, "cel mai mare dintre profeți" nu a încetat să-și facă auzită vocea acolo unde a fost necesar de a îndrepta "căile strâmbe" ale răului. A dojenit în public purtarea scandaloasă a lui Irod Antipa și a cumnatei sale, Irodiada; mânia lor, pe care el a prevăzut-o, l-a aruncat în temnița grea de la Macheronte, pe malul de răsărit al Mării Moarte.

Sfârșitul acestui incident este cunoscut. Cu prilejul unui banchet organizat la Macheronte, fiica Irodiadei, Salome, dovedind excelente calități de dansatoare, l-a entuziasmat pe Irod; drept răsplată, la sfatul mamei sale, a cerut și a obținut de la Irod capul lui Ioan Botezătorul. Astfel, a încetat să mai vorbească deschizătorul de drum al lui Mesia, glasul cel mai puternic dintre vestitorii apropiatului mesaj evanghelic. Ioan Botezătorul este ultimul profet și primul apostol; el și-a dat viața în împlinirea misiunii sale; pentru acest motiv, Biserica îl așază în rândul Sfinților Martiri.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire