pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Henric (973-1024)
Rege

13 iulie (calendarul latin)

Mediul social în care s-a manifestat sfințenia acestui principe și împărat german la prima vedere pare cel mai puțin potrivit pentru trăirea unei vieți creștine desăvârșite. Cu toate acestea, încă din copilărie Henric a avut în jurul său persoane preocupate de sfințirea vieții proprii și a odraslei lor. Henric, fiu al ducelui de Bavaria, s-a născut în anul 937, într-un castel de pe malul Dunării. Tatăl său, în tinerețe numit "certărețul", sub influența unei soții calme și iubitoare și-a îmblânzit atât de mult caracterul, încât a sfârșit prin a merita să i se spună "împăciuitorul".

Fratele mai mic al lui Henric, Bruno, a renunțat la comoditățile vieții de la casa părintească și a preferat să devină păstor de suflete, ca Episcop de Augsburg; dintre cele două surori ale sale, una, Brigite, s-a făcut călugăriță, iar cealaltă, Ghisela, a ajuns soția unui rege sfânt, Ștefan al Ungariei. Și Henric a fost încredințat de către mama sa canonicilor din Hildeschina, spre a se ocupa de educația lui, și mai târziu Episcopului de Regensburg (Ratisbonne), Sfântul Wolfgang, la școala căruia și-a desăvârșit formația spirituală și culturală.

O întâmplare neobișnuită a contribuit mult la menținerea pe drumul drept în anii primejdioși ai tinereții. Avea 23 de ani când, în vis, i s-a arătat maistrul său, Sf. Wolfgang, mort nu de mult, și i-a scris pe peretele camerei două cuvinte scurte: "Peste șase". Henric s-a gândit că urmează să moară peste șase zile, și în așteptare a petrecut aceste zile într-o deosebită fervoare sufletească. Trecând cele șase zile fără să se întâmple ceva, a interpretat prevestirea ca referindu-se la șase luni, și a continuat să se pregătească la o moarte bună. După șase luni, Henric era în viață, și a mulțumit lui Dumnezeu care îi oferea în dar încă șase ani spre a putea aduna cât mai multe merite pentru viața veșnică. La sfârșitul celor șase ani, Henric ajunse pe tronul Germaniei, bine înarmat sufletește în fața multelor tentații ale puterii și luxului.

Nu au lipsit ocaziile în care să dea dovadă că nu a uitat cele învățate la școala Sfântului Wolfgang. În noua lui calitate, a luat unele inițiative foarte mari, totdeauna cu hotărâre, dar și cu modestie. După doi ani de la alegerea sa ca rege al Germaniei, Papa Benedict al VIII-lea a pus pe capul lui și al evlavioasei sale soții Cunegunda coroana sfântului imperiu roman; cu puțin înainte de aceasta, feudalii italieni, sătui de despotismul lui Arduin, îl încoronaseră la Pavia ca rege al Italiei. La sfatul abatelui mănăstirii din Cluny, Sfântul Odilon, Henric a susținut opera de reformă a clerului și mănăstirilor din imperiul pe care îl conducea. El a rămas ca un exemplu rar de corectitudine și onestitate morală în guvernarea supușilor săi și rezolvarea problemelor de stat; pentru acest motiv a meritat să primească și coroana mult mai valoroasă a sfințeniei. A murit în ziua de 13 iulie 1024, și a fost înmormântat la Bamberg. Papa Eugen al III-lea, în anul 1146, i-a înscris numele în calendarul sfinților.

* * *

Prenumele Henric este forma în limba română a numelui personal german Heinrich; provine din alăturarea cuvintelor: Heim = casă, patrie, țară; și rich = bogat, și ar putea fi înțeles ca desemnând pe un proprietar de "casă îmbelșugată", "ținuturi bogate". Prin transformări în cadrul diferitelor limbi, au rezultat multe nume, printre care mai cunoscute sunt: Arrigo, Harry, Imre, Hinke, Henriette (Hanrieta), Enrica (Henrica) (a se deosebi de Erica). Chiar dacă nu poartă prenume din familia cuvintelor amintite, cu înțelesul de "stăpâni peste ținuturi bogate", fiecare creștin poate fi proprietarul împărăției veșnice: "Fericiți cei săraci în duh, căci lor le aparține împărăția cerurilor" (Matei 5, 3).

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire