pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Cei șapte fii ai Sfintei Felicitas
10 iulie (calendarul latin)

"Pe vremea împăratului Antonin, slujitorii cultului zeilor romani au provocat o revoltă care a dus la arestarea și aruncarea în închisoare a unei nobile doamne, numită Felicitas, și a celor șapte, foarte creștini, fii ai ei". Așa încep Actele martiriului Sfintei Felicitas. Actele sunt un document foarte vechi, dar unii cercetători afirmă că anumite date nu sunt autentice și în redactarea lor este evidentă inspirația din istorisirea a două cazuri cunoscute de mamă cu șapte copii care a fost martirizată cu întreaga familie: este cazul așa numiților "frați Macabei", despre care vorbește Sfânta Scriptură în capitolul 7 din a doua Carte a Macabeilor; și cazul Sfintei Simforoza. Sfântul Papă Grigorie cel Mare (590-604) consideră că este vorba și în cazul Sfintei Felicitas de o mamă cu șapte copii. Acest lucru reiese dintr-o scrisoare trimisă Sfintei Teodolinda împreună cu câteva picături de ulei din candela ce ardea la mormântul sfintei martire, pe care ea le ceruse de la Părintele Creștinătății. Sfântul Papă o informează că alături de mormânt se află o pictură murală reprezentând-o pe Sfânta Felicitas alături de șapte figuri de tineri, figuri în care îi place să vadă, conform Actelor, pe cei șapte fii ai martirei. Aceeași părere o expune și în omilia ținută cu prilejul unei solemnități oficiate în bazilica zidită de Papa Bonifaciu I (418-422) pe mormântul Sfintei Felicitas. Deși părerea exprimată de Sfântul Grigore cel Mare este foarte răspîndită, în realitate nu au fost șapte frați de sânge, ci șapte creștini, frați prin credință și fii ai Sfintei Felicitas prin vârsta lor mai mică și recunoștința pentru sprijinul pe care nobila doamnă îl dăduse comunității lor.

Este un fapt sigur că împreună cu Sfânta Felicitas au fost efectiv șapte martiri, a căror nume sunt amintite de Martirologiul Roman, cu specificarea modului în care au suferit moartea de martiri. "La Roma se sărbătorește moartea glorioasă a șapte sfinți frați martiri, fii ai Sfintei martire Felicitas. Ei sunt: Ianuariu, Felix, Filip, Silvan, Alexandru, Vitale și Marțian; cu toții au fost martirizați în timpul împăratului Antoniu, pe când prefect al Romei era Publius. Dintre ei, Ianuariu, după ce a fost bătut cu vergi și torturat în temniță, și-a dat sufletul sub loviturile de bice cu vârfuri plumbuite; Felix și Filip au fost zdrobiți cu lovituri de bastoane; Silvan a fost aruncat într-o prăpastie; Alexandru, Vitale și Marțian au fost executați prin tăierea capului; în același fel a sfârșit și Felicitas.

Actele martiriului se încheie cu acest strigăt de triumf: "Astfel, căzuți pradă morții prin diferite chinuri, cu toții au fost învingători și martiri glorioși ai lui Cristos; triumfând împreună cu mama lor, s-au ridicat la cer pentru a primi coroanele bine meritate. Ei, care din iubire pentru Dumnezeu au disprețuit amenințările oamenilor, pedepsele și torturile, acum au devenit în împărăția cerului prieteni ai lui Cristos, care, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, viețuiește și domnește în veci de veci. Amin".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire