pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Iuda - apostol
28 octombrie (calendarul latin)
19 iunie (calendarul bizantin)

Iuda, "nu al lui Iscariot" - după cum se grăbește să precizeze evanghelistul Ioan (Ioan 14,22) - este ultimul pe lista apostolilor, înainte de nefericitul său omonim. El este supranumit "Tadeu", adică "Inimosul, curajosul, omul cu pieptul tare" (Hadi = piept, în sens figurat). Cel care a purtat același nume cu trădătorul lui Isus este chiar "fratele" Domnului și al lui Iacob, în înțelesul de rudă foarte apropiată. După o altă însemnare a lui Eusebiu, Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la a cărui nuntă Cristos a săvârșit minunea schimbării apei în vin; gradul foarte apropiat de rudenie explică prezența lui Isus la această nuntă.

Sfântul Ioan relatează în cap. 14,22 o intervenție a lui Iuda Tadeu în cuvântarea ținută de Isus la Cina cea de taină: "Doamne, cum se face că ni te vei arăta nouă și nu lumii?". Pe marginea întrebării puse de apostol, Bossuet face următoarea reflexie: "Această întrebare trebuia să se nască în mod firesc după cuvintele rostite mai înainte, deoarece Domnul a declarat că El se va arăta prin Duhul Sfânt prietenilor săi, și nu lumii. Aici este de fapt marea taină a planurilor divine. Sfântul Iuda merge de-a dreptul la miezul misterului: 'Cum se face? De unde vine acesta?' Ce am făcut noi, cu ce am meritat mai mult decât alții? Oare noi am fi avut credință, dacă nu ne-ai fi dat-o Tu? Oare noi te-am fi ales pe tine, dacă nu ne-ai fi ales Tu mai întâi? - 'Pentru ce, Doamne, pentru ce?', spune Sfântul Iuda. Isus singur putea să rezolve această problemă; dar El și-a păstrat secretul... El nu a răspuns; și fără a da măcar un semn că a auzit, repetă încă odată: 'Dacă cineva mă iubește, va păzi poruncile mele; și Tatăl meu îl va iubi, și noi vom veni la el și ne vom stabili locuința în el'. Ca și cum ar fi spus: O, Iuda, nu întreba ceea ce nu vă este dat să știți; nu cercetați cauza alegerii mele; adorați planurile mele; tot ceea ce vă privește în această problemă este că trebuie să păstrați poruncile mele; restul este secretul Tatălui meu; este secretul de necuprins pe care suveranul și-l rezervă" (Meditații asupra Evangheliei, ziua 92).

Noul Testament cuprinde și o scrisoare canonică, ce poartă numele apostolului Iuda Tadeu; ea conține o dojana aspră la adresa unor învățători "Care schimbă în desfrâu harul Dumnezeului nostru, și-l tăgăduiesc pe unicul nostru Stăpân și Domn, Isus Cristos", și îndemnuri insistente pentru păstrarea credinței și a unei vieți neprihănite.

Sfântul Iuda Tadeu este considerat mijlocitor în cauzele disperate.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire