pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Eustachie și familia sa
20 septembrie (calendarul bizantin)

"Faptele Sfântului Eustachie și ale familiei sale" cuprind relatarea pe larg a vieții unei familii pe o perioadă de câteva zeci de ani, întâmplări neprevăzute și permanente intervenții miraculoase, cu peregrinări prin diferite ținuturi și trecerea prin multe primejdii de moarte. Istoria ne prezintă cazuri de familii întregi care au fost martirizate deodată și nu este exclus ca una dintre ele să fi cuprins un soț numit Eustachie, o soție numită Teopista și doi copii: Agapit și Teopist, dar este sigur că toate celelalte amănunte sunt adăugiri provenind din unele legende populare orientale. Povestirea aceasta poate fi considerată ca o parabolă despre îndurarea și grija lui Dumnezeu față de omul darnic și credincios; în acest sens ea a fost păstrată și transmisă din veac în veac și a hrănit multe suflete însetate de cunoașterea lui Dumnezeu.

Eustachie s-a numit la început Placidus; el era mare comandant de armată imperială și stăpânul unei averi imense. La îndemnul soției sale Teopista, femeie de o frumusețe și o bunătate extraordinară, împărțea cu mare dărnicie ajutoare pentru săracii din împrejurimi, învățându-i și pe copiii lor să fie generoși cu cei lipsiți. Întreaga familie cinstea cu pietate zeii și idolii imperiului. Dar într-o zi, pe când Placidus se afla la vânătoare, un cerb purtând o cruce între coarne a venit înaintea lui și i-a ținut un lung discurs despre falsitatea zeilor și mântuirea prin crucea lui Cristos. În același timp, o apariție misterioasă a instruit-o pe Teopista despre adevărul credinței creștine. Când și-au povestit unul altuia cele întâmplate au înțeles că Dumnezeu le cere să renunțe la cinstirea idolilor; chiar de a doua zi s-au dus la preotul Ioan și după o pregătire sumară întreaga familie a primit sfântul botez. Cu această ocazie, Placidus și-a luat numele de Eustachie.

Cerbul misterios s-a arătat din nou și l-a avertizat pe Eustachie că demonul va porni o mare persecuție împotriva lui. Într-adevăr, nu peste mult timp ciuma i-a secerat personalul casnic și servitorii; o epidemie i-a distrus vitele și turmele; 2 tâlhari i-au prădat casa, și el împreună cu ai săi a scăpat fugind pe mare. O corabie i-a dus până în Egipt; aici, neavând cu ce să plătească cheltuielile călătoriei, căpitanul vasului i-a reținut soția drept ostatecă, dar a fost lovit de o moarte năpraznică atunci când nu a ținut seama de buna cuviință. Copiii, ajunși pe mal, au nimerit primul în fața unui leu, al doilea în fața unui lup, dar din fericire un grup de păstori se aflau pe acolo și i-au salvat. Familia a rămas despărțită. După cincisprezece ani de la aceste evenimente, asupra imperiului roman au năvălit armate barbare; împăratul, văzând că este în mare primejdie, a dat poruncă să fie căutat comandantul Eustachie. L-au găsit lucrând la o fermă împreună cu copiii săi. El ia pe copii cu dânsul, se așează în fruntea armatelor și alungă peste hotare pe toți năvălitorii. La întoarcerea din război, oprindu-se la un han o regăsește pe Teopista, acum servitoare slăbită de muncă și de dorul după ai săi, dar convinsă că Dumnezeu nu o va părăsi. Împăratul organizează manifestările pentru sărbătorirea victoriei și îl invită pe gloriosul comandant să aducă jertfă idolilor pentru victoria obținută. Eustachie refuză; plin de indignare, împăratul poruncește ca el și toată familia lui să fie aruncați într-un taur de aramă, căruia apoi să i se dea foc. După trei zile, taurul este deschis și spre uimirea tuturor trupurile celor patru curajoși slujitori ai lui Cristos păreau neatinse de căldura arzătoare a focului; sufletele lor însă se bucurau deja de ospățul Mielului Nepătat.

* * *

Numele personal Eustachie, astăzi foarte rar întâlnit, derivă din apropiere a cuvintelor grecești: eu = bun și stachus = spic, și poate avea înțelesul de: om care aduce rod bun. Este o traducere aproximativă a lui Placidus, și amintește perioada când la Roma se folosea limba greacă.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire