pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfinții Ciril și Metodiu (827-869; 825-885)
Călugări - Episcopi

14 februarie (calendarul latin)

Ciril și Metodiu sunt frați și înainte de a deveni călugări se numeau Constantin și respectiv Mihail. Ei au desfășurat o vastă operă misionară în secolul al IX-lea în părțile Europei Centrale și cu tot dreptul sunt numiți "Apostolii Slavilor". Marele lor merit este acela de a se fi adaptat popoarelor cărora le predicau Evanghelia. Metodele misionare folosite de ei deși aprobate de Papa de la Roma, au provocat o mare împotrivire din partea latinilor; numai îndârjirea neînfrântă a lui Metodiu a reușit să ducă lucrarea la bun sfârșit.

De asemenea, un alt mare merit al lor este acela de a fi creat un nou alfabet, numit chirilic, după numele Sfântului Ciril, și de a fi oferit lumii slave traducerea Bibliei, a Liturghiei și a rânduielilor bisericești. În timpul cât au trăit pe pământ însă, nu au avut "o viață ușoară"; au trebuit să lupte din greu cu împotrivirile care se coalizează întotdeauna în jurul marilor inovatori.

Cei doi frați erau de loc din Tesalonic, fii ai unui funcționar imperial; ei cunoșteau limba slavă vorbită în Macedonia. Constantin, mai tânăr decât Mihail, născut în anul 827, a fost sfințit preot și a început să activeze în învățământ. Mihail a urmat cariera politică, dar când a fost numit guvernator al unei provincii bizantine de limbă slavonă, a renunțat la postul râvnit de mulți și s-a făcut călugăr, luându-și numele de Metodiu. În anul 860 cei doi frați au primit de la împărat misiunea de a predica Evanghelia în ținutul Hazarilor*; trei ani mai târziu au fost chemați de principele Ratislav în părțile Moraviei. Aici au elaborat alfabetul chirilic și au făcut prima traducere în limba slavonă a Bibliei și a Liturghiei. Acuzați că sunt schismatici și eretici, Ciril și Metodiu s-au simțit datori să alerge la Roma, unde Papa Adrian al II-lea i-a primit cu deosebită considerație; mai mult, le-a împlinit dorința de a oficia Sfânta Liturghie în limba slavonă în fața lui însuși și a unei mari mulțimi de credincioși.

La Roma, Constantin-Ciril a murit în ziua de 14 februarie 869, și a fost înmormântat în bazilica Sfântul Clement, lângă Coloseum; venind la Roma, Ciril adusese moaștele Sfântului Clement din insula Chersonez, unde acesta murise în exil (97).

Metodiu a fost sfințit preot de către Papa și numit Arhiepiscop de Sirmium**. S-a reîntors între slavii săi, și până la moarte, întâmplată la 6 aprilie 885, a trebuit să lupte neîncetat pentru a introduce limba slavonă în oficierea slujbelor, în locul limbilor greacă sau latină, care nu erau cunoscute de aceste popoare venite din răsărit. Slujba divină la înmormântarea sa a fost oficiată în limbile slavonă, greacă și latină. Metodiu închidea ochii mulțumit că a deschis încă un drum pe care să treacă spre sufletele oamenilor evanghelia împăcării.

* * *

Numele de călugărie pe care le-au luat frații Constantin și Mihail, exprimă de fapt caracteristici ale vieții lor.

Ciril vine de la grecesul Kurios=Domnul, sau însușire aparținând lui Dumnezeu; la vocativ are forma Kyrie, cunoscută din invocația Kyrie eleison=Doamne, ai milă de noi. Ca nume de persoană, Ciril înseamnă om dăruit, aparținând lui Dumnezeu.

Metodiu, nume luat de Mihail în călugărie, exprimă rolul de tovarăș de drum al fratelui său preot Constantin; se compune din meta=cu, lângă, alături și hodos=drum, cale, însemnând cel care întovărășește pe altul pe cale spre a ajunge la o țintă (apropiat este cuvântul metodă: sistem de lucru, de cercetare).

* Populație de origine asiatică, așezată în părțile Crimeei
** Centrul provinciei romane "Panonia Inferior" și fostă reședință imperială în secolul al IV-lea, vechi centru martiric și reședință episcopală de limbă latină la sudul Dunării. Vestit centru sinodal din epoca ereziilor cristologice și focar de arianism prin episcopul său Photin.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire