pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Mauriciu (sec. III)
ofițer martir

22 septembrie (calendarul latin)

Peste 70 de localități din Franța poartă numele "Sfântul Mauriciu" - "Saint Maurice", dar prima localitate ce și-a luat acest nume glorios este orașul alpin din sudul Elveției, Saint-Maurice, astăzi stațiune balneară cu renume mondial, loc preferat pentru întrecerile sportive de iarnă, apropiat de minunata Peșteră a Zânelor, situată la adâncimea de 700 de metri. Pe vremea stăpânirii romane, pe aceste locuri se afla cetatea Agaunum; aici, în timpul împăratului Dioclețian, a avut loc decimarea unei întregi legiuni, "Legiunea tebană", formată din ostași creștini, între care Mauriciu era "primicerius", Exuperiu, "compiductor", și Candid, "senator militum".

Maximilian Hercule, asociat la conducerea Imperiului de către Dioclețian, a transferat mai multe trupe romane din Egipt în Galia, pentru pedepsirea unei regiuni locuite în mare parte de creștini și pentru reprimarea triburilor răsculate al bagauzilor. În rândul trupelor transferate se afla și "Legiunea tebană", formată din ostași originari din părțile Tebei, Egipt, unde erau foarte mulți creștini. Prezența creștinilor în armata romană contrazicea bănuiala că religia creștină i-ar împiedica pe cetățeni să slujească Imperiul și pe împăratul Romei cu tot devotamentul. Dar când autoritățile Imperiului foloseau puterea militară pentru a impune o anumită credință religioasă, ostașii creștini se vedeau confruntați cu o problemă de conștiință foarte gravă. Supuși legilor și devotați împăratului, creștinii considerau că există legi spirituale, eterne, care nu pot fi încălcate, chiar dacă este în joc viața pământească. Într-o astfel de situație s-au aflat creștinii din Legiunea tebană.

După ce armatele transferate din Egipt au trecut Alpii și s-au stabilit la Agaunum, Maximilian Hercule a dat ordin ca toți ostașii și comandanții lor să aducă jertfă zeilor Imperiului și să depună jurământul de credință față de împărat. Creștinii din Legiunea tebană și-au exprimat hotărârea lor de a lupta pentru apărarea intereselor imperiului, dar au refuzat să aducă jertfă idolilor. La porunca lui Maximilian, ostașii creștini, în frunte cu Mauriciu, au fost supuși pedepsei umilitoare a biciuirii în public. Deoarece nici unul dintre ei nu și-a schimbat hotărârea, s-a ordonat decimarea: începând numărătoarea din primul rând, al zecelea soldat era scos din front și executat pe loc în fața tuturor. Încurajați de comandantul Mauriciu, creștinii au rămas statornici în credință, deși, cu fiecare numărătoare, rândurile lor se răreau tot mai mult. Au căzut astfel și Mauriciu, și Exuperiu, și Candid, împreună cu ostașii lor. Passio Acaunensimn martyrum, scrisă de episcopul Leon Eucheriu în anul 450, deci la 150 de ani după desfășurarea evenimentelor, vorbește de 1.000 de martiri, dar mai probabil nu au fost decât în jur de 100. Este sigur că la Agaunum a avut loc martirizarea unui grup de soldați creștini în frunte cu un comandant Mauriciu; a fost un eveniment de proporții neobișnuite, de vreme ce a rămas atât de adânc întipărit în amintirea creștinilor din regiunea Munților Alpi și a întregii Galii. Săpăturile efectuate în 1893 au scos la lumină ruinele unei bazilici din secolul al IV-lea, clădită pe locul unde s-a aflat cetatea Agaunum, în cinstea martirilor din Legiunea tebană.

* * *

La vechii romani, numele Mauricius - sau Mauritius - se dădea celor proveniți din ținutul locuit de mauri, o populație de culoare neagră din partea de nord-vest a Africii, aproximativ actuala Mauritania. Prin extensiune, supranumele mauricius se atribuia oricărui om de culoare neagră. De fapt, în limba greacă există cuvântul mauros = negru, de culoare închisă. Ca nume personal, în limba română se folosește, foarte rar, sub formele: Mauriciu, Maurițiu, Moris, Moritz, Mavrik, Mavriki.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire