pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Dumitru (? - 300)
26 octombrie (calendarul latin)
26 octombrie (calendarul bizantin)

Sărbătoarea Sfântului mucenic Dumitru este una dintre cele mai îndrăgite de către credincioșii din întreg Răsăritul creștin, iar numele Dumitru este purtat, în diferite variante, de către foarte mulți bărbați, existând și o formă feminină, Dumitra, de asemenea foarte răspândită. În contrast cu amploarea cultului ce i se acordă, datele despre viața și activitatea Sfântului Dumitru sunt foarte puține. Sigur este că a fost diacon al bisericii din Sirmium, astăzi Sremska Mitrovița în Jugoslavia, și tot aici a fost martirizat în timpul persecuției ordonate de către împăratul Dioclețian (284-305) cu scopul de a stăvili răspândirea creștinismului și a reinstaura religia oficială a vechiului imperiu. Lucrurile s-au petrecut însă altfel, căci nu peste multă vreme împăratul Constantin a dat libertate bisericii creștine (edictul de la Milano - 312), fapt pe care creștinii l-au atribuit sacrificiului și rugăciunilor sfinților martiri. În amintirea lor s-au înălțat bazilici mărețe în localitățile unde se născuseră ei, sau unde au sfârșit viața, prin moartea glorioasă de martiri.

În cinstea Sfântului Dumitru s-a ridicat o bazilică la Sirmium și o alta la Tesalonic, astăzi Salonic, în Grecia, probabil locul de naștere al sfântului. Cultul Sfântului Dumitru a ajuns la o răspândire extraordinară, deoarece mulți dintre cei care îl cunoscuseră personal erau încă în viață când s-a acordat libertate creștinismului, și astfel au avut posibilitatea să exprime din plin venerația și recunoștința lor. Nu este exclus nici faptul ca Sfântul Dumitru să fi fost membrul unei familii de vază din provincia romană Iliricum, sau din Grecia. O tradiție târzie afirmă că era un bărbat renumit prin cultura și viața lui demnă, pe care împăratul Maximilian, asociat la domnie al lui Dioclețian, l-a numit proconsul în Grecia, dar aflând că este creștin l-a supus unor chinuri îngrozitoare și, nereușind să-l abată de la credința sa, l-a străpuns el însuși cu lancea.

Și în cazul Sfântului Dumitru se poate vedea modul cum creștinii din primele veacuri înțelegeau să cinstească pe eroii credinței și ai dragostei față de Cristos; ei nu erau prea mult preocupați de datele biografice, sau de localizarea precisă a faptelor, ci, copleșiți de bucuria promisă în predica de pe munte: "Fericiți veți fi când vă vor defăima și prigoni și mințind vor spune tot răul împotriva voastră din cauza mea! Bucurați-vă și fiți veseli, căci plata voastră este mare în ceruri" (Matei 5,11), se întreceau în a-l lăuda pe Dumnezeu și a-i cere favoarea de a fi ei înșiși părtași de fericirea martirilor.

* * *

În limba română, numele Dumitru derivă din latinescul Demetrius, iar acesta din grecescul Demetrios, feminin Demetria; este foarte folosit chiar din antichitate și exprimă invocarea zeiței Demeter, al cărei nume înseamnă: "Pământul - Mamă". Dând copiilor acest nume, părinții îi așezau sub patronajul zeiței, dorindu-le să aibă parte din belșug de roadele pământului. Deși este un nume specific păgân, el a fost sfințit prin sângele și apoi prin viața sfântă a unui mare număr de creștini. Prin diferite transformări și împrumuturi lingvistice, prenumele Dumitru face parte dintr-o mare familie antroponimică: Dimitrie, Dimitru, Mitru, Mitea, Mitu, Mitac, Mitache, Mite, Mitea, Miuș, Dumitrache, Mitrache, Dimon, Dimache, Dimitran, Mitran, Dumitraș, Dumitrașcu, Mitrașcu, Dumitrei, Mitrei, Dumitriță, Mitriță, Dumitruț, Mitruț și altele multe... precum și forme feminine: Dumitra, Mitra, Dumitruța, etc... Diminutivul Mimi, mai nou Mitty, este folosit și de bărbați și de femei.

Purtătorii acestor prenume, în ziua de 26 octombrie îl amintesc pe marele mucenic Dumitru. Sărbătoarea se mai numește Sâmetru, Sămedru, Simidriu, Sămetru, probabil prin prescurtarea și transformarea numelui latinesc Sanctus Demetrius.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire