pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Pomenirea tuturor credincioșilor răposați
2 noiembrie (calendarul latin)

În ziua de 1 noiembrie, sărbătoarea Tuturor Sfinților, credincioșii contemplează în lumina credinței bucuriile și splendorile locașului fericit al sufletelor ajunse la sfințenie, "Biserica triumfătoare", dar nu pierd din vedere faptul că o altă mulțime de frați și surori în Cristos, după ce au trecut prin viața pământească, așteaptă cu dor în pragul acestui lăcaș și nu pot intra, deoarece sunt încă nevrednici, datorită urmelor ce le mai poartă din călătoria prin locurile pline de noroiul păcatului; ele formează acea parte a Bisericii ce se numește "Biserica pătimitoare". Aceste suflete suferă de dorul după casa Tatălui, de conștiința că nu se pot ajuta singure, de durerea ce le-o produce focul tainic rânduit de bunătatea divină să le redea puritatea desăvârșită, prin arderea impurităților aduse din viața trecătoare. După sărbătorirea tuturor sfinților, în multe părți se făcea pomenirea tuturor credincioșilor răposați, urmând un îndemn spontan al dragostei creștinești. Sfântul Odilon, abate al mănăstirii benedictine din Cluny, în anul 998 a poruncit ca la 2 noiembrie să se facă pomenirea tuturor călugărilor răposați. Sub influența celor peste o mie de mănăstiri benedictine, răspândite pe tot cuprinsul Europei, întreaga creștinătate apuseană a adoptat acest obicei, și în anul 1311 Roma a stabilit în mod oficial ca la 2 noiembrie să fie celebrată pomenirea tuturor credincioșilor răposați.

De fapt, Biserica acordă un loc important în liturghia zilnică tuturor "celor care au murit cu semnul credinței", stabilind un "memento mortuorum" la fiecare slujbă și terminând rugăciunea zilnică oficială, breviarul, cu rugăciunea: "și sufletele celor răposați, prin mila lui Dumnezeu să se odihnească în pace". Ca un dar excepțional, în ziua de 2 noiembrie fiecare preot poate celebra 3 Sfinte Liturghii; acest privilegiu a fost acordat mai întâi în anul 1748 pentru Biserica din Spania, și în anul 1915 Papa Benedict al XV-lea l-a extins în întreaga Biserică Romano-Catolică.

Preocuparea și rugăciunea pentru cei răposați se întemeiază pe adevărul despre existența unei stări intermediare între Biserica triumfătoare și Biserica luptătoare: Biserica suferinței curățitoare; de asemenea, și pe adevărul împărtășirii sfinților, în temeiul căruia energia vitală a Trupului Mistic circulă de la părțile sănătoase la cele suferinde și le oferă ajutor. Mijlocirea sfinților și rugăciunile credincioșilor de pe pământ, îndeosebi participarea la celebrarea jertfei euharistice oferite pentru sufletele celor răposați, ajută la desăvârșirea purificării lor "în sângele Mielului" (Apocalipsa 7,18). Sfântul apostol Paul aseamănă lucrarea de mântuire a sufletului cu zidirea unei clădiri: "Fiecare să ia seama cum zidește. Altă temelie nimeni nu poate pune în afară de aceea așezată, adică Isus Cristos. Iar dacă pe această temelie cineva zidește aur, argint, pietre prețioase, lemn, fân, paie, înfăptuirea fiecăruia va fi dată pe față... focul va dovedi cum este înfăptuirea fiecăruia... Dacă înfăptuirea cuiva va arde, va fi pierdere, el, ce e drept, va fi mântuit, dar așa ca și prin foc" (1Corinteni 3,11-15). Este "focul curățitor" care redă sufletelor celor răposați puritatea și strălucirea cerută pentru a intra în deplina bucurie a Paradisului.

Acestor suflete Biserica le oferă comemorarea solemnă de la 2 noiembrie, pentru a mărturisi dragostea cu care îmbrățișează pe toți fiii săi și a menține vie în sufletele credincioșilor conștiința datoriei și a posibilității de a veni în ajutorul fraților și surorilor din "focul" suferinței curățitoare și aducătoare de bucurie nesfârșită.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire