pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Francisca Xaveria Cabrini (1850-1917)
22 decembrie (calendarul latin)

În anul 1946 Papa Pius al XII-lea a ridicat la cinstea sfintelor altare pe o umilă învățătoare, Maica Francisca Xaveria, devenită mamă a milioane de emigranți italieni, prin institutul fondat de ea în 1880, "Surorile misionare ale Preasfintei Inimi", care la început a numărat opt membre, iar la moartea întemeietoarei avea opt mii.

Între anii 1901 și 1913 au emigrat numai în America 4.711.000 de italieni, dintre care 337.400 proveneau din sudul Italiei; o adevărată maladie socială, o hemoragie, cum au definit-o sociologii și oamenii politici (deși nu au lipsit și oameni care au avut curajul să afirme că emigrația era o afacere pentru stat, deoarece îi aducea valută externă fără riscuri pentru capitalul propriu). În legătură cu dramele rezultate din emigrație, astăzi este amintită o învățătoare firavă din Sant Angelo Lodigiano (Italia), Francisca Cabrini, care a privit fenomenul emigrației nu cu ochii omului politic ori ai sociologului, dar cu ochii plini de dragoste ai femeii, ai creștinei adevărate, și a meritat titlul de mamă a emigranților.

Francisca Cabrini s-a născut într-o mică localitate aparținând de orașul Lodi, lângă Milano, în anul 1850, fiind ultimul din cei treisprezece copii ai unei familii sărace. Rămânând orfană de tată și de mamă ar fi dorit să se închidă într-o mănăstire, dar parohul din Codogno a convins-o că e mai bine să lucreze într-un orfelinat. Francisca și-a luat diploma de învățătoare-educatoare și s-a dăruit cu toată inima îngrijrii micilor orfani. Împreună cu cîteva colege de muncă au constituit un nucleu de pregătire pentru a merge în misiune, luându-și numele de "Surorile misionare ale Preasfintei Inimi" și alegându-l pe Sfântul Francisc Xaveriu drept patronul lor. Cu această ocazie, sora Cabrini a voit să se numească Francisca Xaveria.

Era anul 1880. Episcopul de New York a cerut de la Papa Leon al XIII-lea să-i trimită un grup de călugărițe care să se ocupe de emigranții italieni în portul și orașul New York, unde erau azvârliți zilnic din calele vapoarelor și lăsați fără nici un fel de asistență materială și spirituală. Papa Leon al XIII-lea a apelat la Maica Francisca Xaveria. Ea și surorile ei ar fi voit să se îndrepte spre Asia, asemenea Sfântului Francisc Xaveriu, dar înțelegând drama și disperarea miilor de nefericiți ajunși pe celălalt mal al Atlanticului, au renunțat la planul lor și au răspuns chemării Păstorului Suprem.

De la prima dintre cele douăzeci și patru de traversări ale oceanului, a refuzat orice tratament special și a împărțit cu toți călătorii neplăcerile și nesiguranjele călătoriei. Este extraordinar curajul cu care a pășit în imensa metropolă americană și trecând peste mii de piedici a stabilit primul punct de întâlnire și ajutorare a emigranților. Mai întâi s-a ocupat de orfani și de bolnavi; a construit case, școli și un mare spital în New York, apoi la Chicago și în alte orașe. În 1896 a deschis o școală superioară pentru femei în Argentina.

Celor care îi arătau admirația lor pentru realizarea atâtor opere, Maica Francisca le răspundea cu o umilință sinceră: "Oare nu Domnul a făcut toate acestea?". Este vorba de treizeci de institute de asistență fondate în opt țări. Moartea a surprins-o la datorie, în ziua de 22 decembrie 1917, la Chicago. Trupul său a fost adus în triumf la New York, în biserica alăturată casei-mame, Mother Cabrini High School, ca să fie aproape de emigranți. În timp ce în Europa ura și lăcomia presărau pământul cu morminte, Maica Francisca Xaveria și surorile ei adăugau o pagină luminoasă în istoria omeniei.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire