pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfinții Prunci nevinovați
28 decembrie (calendarul latin)
29 decembrie (calendarul bizantin)

Biserica creștină consideră că sunt martiri acei copii nevinovați pe care bănuitorul și sângerosul Irod i-a smuls din brațele mamelor, la vârsta cea mai fragedă; fără ca ei să-și dea seama au scris cu sângele lor prima pagină din cartea de aur a martirilor creștini și au meritat gloria eternă, potrivit promisiunii lui Isus. «Cine își va fi pierdut viața pentru mine o va regăsi». Cu gândul la ei, Liturghia repetă astăzi cuvintele poetului Prudențiu: «Cinste vouă, flori ale cetei martirilor, care în pragul dimineții ați fost smulse de prigonitorul lui Isus, precum vijelia dezlănțuită rupe trandafirii abia îmbobociți. Voi ați fost primele victime, turmă fragedă adusă jertfă, și pe același altar ați primit și ramura de palmier și coroana».

Uciderea pruncilor nevinovați este istorisită numai de Sfântul Matei, care se adresa în primul rând cititorilor evrei și prin aceasta intenționa să demonstreze mesianitatea lui Isus, deoarece în El se împlineau profețiile de demult: «Când se văzu înșelat de magi, Irod se înfurie cumplit și trimise să fie uciși toți copiii de la doi ani în jos, la Bethleem și în toate împrejurimile lui, potrivit cu timpul ce-l aflase de la magi. Atunci s-a împlinit cuvântul rostit de profetul Ieremia: 'Un strigăt s-a auzit la Rama, plânset și mare tânguire; Rahela își plângea pruncii și nu vrea să fie mângâiată, căci nu mai sunt'» (Matei II, 16-18). Rahela a fost soția Patriarhului Iacob și mama copiilor lui, din care s-au format cele douăsprezece triburi ale poporului israelit; ea este înmormântată în ținutul Bethleemului. Rama a fost un loc tot din apropierea Bethleemului unde s-au adunat prizonierii destinați deportării în Babilon.

Sărbătoarea Pruncilor Nevinovați este foarte veche; ea apare în calendarul cartaginez încă din secolul al IV-lea, și peste o sută de ani se află însemnată în «Sacramentarium Leonianum». Spre deosebire de caracterul trist ce se dădea mai înainte acestei comemorări, după reforma calendarului i se atribuie un caracter sărbătoresc, solemn. În evul mediu, de ziua Pruncilor Nevinovați, ca un omagiu adus copilăriei, în bisericile cu canonici avea loc un ceremonial pitoresc. La slujba din ajun, când se ajungea la cuvintele: «A dat jos de pe tron pe cei puternici» - din Magnificat, ministranții și alți copii deservenți la biserică se îndreptau spre stalurile canonicilor și-i invitau să coboare, apoi luau ei loc sub conducerea unui copil, care prelua cârja pastorală. Toate slujbele din ziua sărbătorii, precum și programul de viață era dirijat de copii, pînă la oficiul de seară când la aceleași cuvinte: «A dat jos de pe tron pe cei puternici» toți canonicii de o zi coborau, iar episcopul improvizat preda cârja pastorală.

Noul calendar reașează comemorarea Pruncilor nevinovați în atmosfera plină de lumină și speranță a Nașterii Domnului, aducând pe nevinovatele victime între «însoțitorii lui Cristos - comites Christi», pentru a înconjura leagănul Copilului Isus cu stolul grațios al copiilor îmbrăcați în hainele albe ale nevinovăției; ei sunt avangarda armatei martirilor care vor mărturisi cu sângele propriu dragostea lor pentru Cristos.

Sfântul Episcop Quodvultdeus, în predica sa a II-a despre crez, se adresează astfel lui Irod: «De ce te temi, Irod, la vestea că s-a născut Regele? El nu vine să te dea la o parte pe tine, ci să învingă pe diavol. Dar tu, neînțelegând aceasta te tulburi și lovești. Pentru a pierde pe unul singur pe care îl cauți, devii cumplit de crud prin uciderea atâtor copii... Ei încă nu știu să vorbească, și deja îl mărturisesc pe Cristos. Nu sunt în stare să-și miște brațele pentru a lupta, dar poartă deja în mâini ramura de palmier a victoriei.»

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire