pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Maria a lui Isus Răstignit Petkoviæ (1892-1966)

Maria a lui Isus Răstignit Petkoviæ s-a născut la 10 decembrie 1892 la Blato, pe insula Korèula, fiind al șaselea din cei opt copii ai lui Anton și Maria Petkoviæ. Părinții ei au trăit în mod exemplar și și-au educat copiii în mod creștin. Maria s-a arătat încă din copilărie înclinată spre pietate și milostivire; observând suferințele, foamea și lipsurile oamenilor, s-a hotărât să-i ocrotească pe săraci, pe "frații aleși și iubiți de Domnul", așa cum obișnuia să-i cheme.

Îndemnată de dorința vie de a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași, și urmând îndrumările Episcopului de Dubrovnik, Mons. Josip Marèeliæ, în ziua Buneivestiri din anul 1919 a dat viață comunității religioase pe care dorea să o înființeze "pentru educarea și instruirea tineretului feminin din zonă". Același Episcop, în anul 1928, inspirându-se din Regula celui de-al Treilea Ordin al Sfântului Francisc, a instituit canonic comunitatea religioasă de drept diecezan. După treizeci de ani, la 6 decembrie 1956, comunitatea a primit recunoașterea pontificală și aprobarea constituțiilor.

Maria a lui Isus Răstignit Petkoviæ trăia cea mai mare bucurie întâlnindu-se cu cei săraci, marginalizați și disprețuiți. În ei recunoștea chipul lui Isus suferind, iar slujirea lor o umplea de bucurie. De aceea, până la moartea ei, care a avut loc la Roma la 9 iulie 1966, le-a îndemnat mereu pe surorile sale ca prin comportamentul și sacrificiul lor să arate cum s-au întrupat în ele iubirea, bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.

Fiicele Milostivirii, Congregația pe care Maria Petkoviæ a fondat-o, numără astăzi 429 de membre care lucrează în 12 țări din Europa și America. Surorile se ocupă de educarea copiilor și a tineretului, de asistarea persoanelor în vârstă și bolnave, de apostolatul parohial, precum și de promovarea demnității persoanei și de dezvoltarea misiunilor și a dialogului ecumenic.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire