pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Piedad de la Cruz Ortiz Real (1842-1916)

Piedad de la Cruz Ortiz Real, s-a născut la Bocairente (Valencia) Spania, la 12 noiembrie 1842, și a fost botezată cu numele de Tomasa, fiind a cincea din cei opt copii ai lui José și Tomasa. La școală s-a distins prin pietate, constanță și talent la muzică, cusut și recitare. La zece ani a făcut Prima Împărtășanie, iar această întâlnire cu Cristos în Euharistie a marcat-o pentru totdeauna. Tomasa dorea să fie a Domnului și să trăiască pentru el. Și-a completat formarea umană și spirituală în Colegiul din Loreto al Surorilor Preasfintei Familii din Valencia. Când a cerut să intre în noviciatul acestui institut, tatăl ei, ținând cont de situația politică a vremii și de vârsta fragedă a lui Tomasa, a obligat-o să se întoarcă acasă.

Trei aspecte au caracterizat această etapă a vieții ei la Bocairente: spiritul de pietate și de rugăciune, dăruirea ei în a face bine copiilor săraci, bătrânilor și bolnavilor, și angajarea ei în a da un răspuns la ceea ce a simțit în sufletul ei în ziua când a făcut Prima Împărtășanie. În cele din urmă, Tomasa s-a gândit să-și împlinească visul consacrându-se Domnului într-o mănăstire de carmelitane de clauzură din Valencia. Însă o infirmitate a obligat-o să abandoneze noviciatul și să se întoarcă în casa părintească. Prin aceste evenimente, Tomasa a înțeles că nu acesta era drumul pe care Dumnezeu o chema, și a mers la Barcellona. Aici a trăit o profundă experiență mistică, din care a înțeles că Dumnezeu vroia ca ea să dea viață unui nou institut religios.

Inundațiile fluviului Segura care în 1884 au distrus câmpurile din Murcia și faptul că în zonă erau puține congregații religioase, au determinat-o să se îndrepte spre aceste locuri unde erau nevoi mai mari. În luna martie, Tomasa, însoțită de trei postulante, a plecat de la Barcellona spre Puebla de Soto, pentru a fonda, cu autorizația episcopului de Cartagena-Murcia, prima comunitate a Terțiarelor Fecioarei de pe muntele Carmel. Locuitorii din zonă nu-și reveniseră bine după inundațiile din 1884, că au fost loviți de ciumă. Tomasa - care între timp își luase numele de 'Piedad de la Cruz' - și fiicele ei și-au multiplicat asistența acordată bolnavilor și orfanilor într-un mic spital pe care l-a numit «Providența».

Tot mai multe tinere erau atrase de modul de a trăi al primelor Terțiare carmelitane, și Tomasa a început să deschidă case noi. Însă a apărut din nou crucea în viața ei: s-au iscat tensiuni între comunități, și în cele din urmă surorile din comunitatea din Caudete au mers la Alcantarilla, unde se afla Tomasa, și au luat toate novicele, lăsând-o pe Tomasa singură cu Sr. Alfonsa. Tomasa s-a refugiat în rugăciune și sprijinită de episcopul Bryan y Livermore, face o lună de exerciții spirituale la mănăstirea surorilor Vizitațiunii a Selezienelor regale din Orihuela. În timpul exercițiilor Tomasa proiectează o altă fundație, pe care o așează sub patronajul Sf. Francisc de Sales. La 8 septembrie 1890, lua astfel ființă Congregația Surorilor Saleziene a Preasfintei Inimi a lui Isus.

Tomasa a trăit săracă și a murit săracă așezată pe un scaun, pentru că Isus "a murit pe cruce iar eu nu trebuie să mor pe pat, ci pe dușumea". A murit la 26 februarie 1916, în faimă de sfințenie. La 6 februarie 1982 s-a deschis procesul de canonizare în dieceza de Cartagena-Murcia. La 1 iulie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea a promulgat decretul prin care se recunoșteau virtuțile eroice ale Maicii Piedad de la Cruz.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire