pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita María Guadalupe García Zavala (1878-1963)

María Guadalupe García Zavala s-a născut la Zapopan (Jalisco), în Mexic, la 27 aprilie 1878, fiica lui Fortino Garcia și a lui Rifugio Zavala Garcia. Tatăl ei era un comerciant, și avea un magazin de articole religioase în fața Bazilicii Sf. Fecioare din Zapopan. De aceea, micuța Lupita (diminutiv de la Guadalupe) vizita des biserica și încă de mică a dovedit o mare iubire față de săraci și față de operele de caritate. Lupita se bucura de renumele unei tinere foarte drăguțe și simpatice, deși simplă, amabilă și serviabilă cu toți.

La vârsta de 23 de ani era logodită cu Gustavo Arreola, cu care urma să se căsătorească, când a simțit chemarea Domnului de a se consacra vieții religioase în slujirea bolnavilor și a săracilor. I-a încredințat această neliniște a sa părintelui ei spiritual, pr. Cipriano I?iguez, care i-a spus că și el, la rândul lui, a avut inspirația de a înființa o Congregație religioasă care să se îngrijească de bolnavii din spital și a invitat-o să înceapă împreună această operă, pe care au numit-o Congregația Slujitoarele Sfintei Margareta Maria și a săracilor.

Sora Lupita a fost infirmieră, se punea în genunchi chiar pe podea pentru a se ocupa de primii bolnavi din spital, care la început ducea lipsă de multe lucruri, dar în care domnea totuși întotdeauna tandrețea și compasiunea. Ca Superioară Generală a Congregației - funcție pe care a deținut-o până la moarte -, sora Lupita a știut să le învețe pe surorile din Congregație să iubească sărăcia pentru a se putea dedica mai bine bolnavilor. Când spitalul s-a aflat într-un moment de mare dificultate economică, sr. Lupita a cerut îndrumătorului ei spiritual permisiunea de a putea cerși pe stradă, și după ce a primit autorizația, a cerșit împreună cu alte surori timp de mai mulți ani, până când a reușit să rezolve problema întreținerii bolnavilor. În timpul persecuțiilor religioase din Mexic, sora Lupita a riscat propria viață și pe cea a surorilor ei, ascunzând în spital câțiva preoți și chiar pe Arhiepiscopul de Guadalajara, Francisco Orozco y Jimenez. În plus, surorile le dădeau de mâncare și-i îngrijeau pe soldații persecutori care erau răniți, motiv pentru care soldații instalați în spiral nu numai că nu le creau probleme surorilor, dar le apărau pe ele și pe bolnavi.

În timpul vieții ei, au fost deschise 11 case în Republica Mexicană, iar după moartea ei Congregația a continuat să crească; actualmente Slujitoarele Sf. Margareta și ale săracilor numără 22 de case în Mexic, Peru, Islanda, Grecia și Italia. La 13 octombrie 1961, întreaga Congregație a sărbătorit 60 de ani de viață religioasă a Sr. Lupita, care avea pe atunci 83 de ani, și suferea de o boală dureroasă care după doi ani a dus-o la moarte. A murit la 24 iunie 1963, la Guadalajara (Jalisco), în Mexic, la vârsta de 85 de ani, în faimă de sfințenie.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire