pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Gianna Beretta Molla (1922-1962)

Gianna Beretta s-a născut la Magenta (Milano) la 4 octombrie 1922, fiind a zecea din cei 13 fii ai soților Alberto Beretta și Maria De Micheli. Prima Împărtășanie, pe care o face la vârsta de cinci ani și jumătate, constituie un moment important pentru Gianna, Euharistia devenind sprijinul și lumina copilăriei, adolescenței și a tinereții ei. În acei ani nu au lipsit dificultățile și suferințele: a trebuit să schimbe școala, avea o sănătate fragilă, s-a mutat cu familia, părinții s-au îmbolnăvit și au murit. În anii de liceu și de universitate a fost o tânără dulce, rezervată, și în timp ce se dedica cu sârguință studiului, a pus în practică credința printr-o generoasă implicare în apostolatul cu tinerii din Acțiunea Catolică și în operele de caritate față de cei bătrâni și nevoiași în cadrul Conferințelor Sf. Vincențiu. Laureată în Medicină și Chirurgie în 1949 la Universitatea din Pavia, în 1950 deschide un ambulatoriu medical la Mesero (Magentino); se specializează în pediatrie la Universitatea din Milano în 1952.

În timp ce practica meseria sa de medic, pe care o simțea mai degrabă ca pe o "misiune", se implică tot mai mult în Acțiunea Catolică. După ce se roagă și cere rugăciuni pentru a descoperi care este vocația ei, alege vocația la căsătorie, pe care o îmbrățișează cu tot entuziasmul și cu toată dăruirea "pentru a alcătui o familie cu adevărat creștină". Se logodește cu ing. Pietro Molla și trăiește perioada de logodnă în bucurie și iubire. S-a căsătorit la 24 septembrie 1955 în bazilica Sf. Martino în Magenta și a fost o soție fericită. În noiembrie 1956 a dat naștere primului fiu, Pierluigi; în decembrie 1957 o naște pe Mariolina; în iulie 1959 pe Laura. Știa să armonizeze, cu simplitate și echilibru, îndatoririle de mamă, de soție, de medic.

În septembrie 1961, pe la sfârșitul celei de a doua luni a unei noi sarcini, apare un fibrom la uter. Înainte de a suferi operația necesară, deși cunoștea riscul pe care îl comporta această intervenție, îl roagă pe medic că salveze viața pe care o purta în pântece și se încredințează rugăciunii și Providenței. Viața copilei este salvată, iar Gianna îi mulțumește lui Dumnezeu și petrece cele șapte luni care mai erau până la naștere cu o forță sufletească extraordinară. Cu câteva zile înainte de naștere, deși avea încredere în Providență, este gata să-și dea viața pentru a o salva pe cea a copilului. În dimineața zilei de 21 aprilie 1962, se naște Gianna Emanuela iar în dimineața zilei de 28 aprilie, în ciuda tuturor eforturilor și a îngrijirilor pentru a salva ambele vieți, după dureri insuportabile, moare în pace. Avea 39 de ani. A fost înmormântată în cimitirul din Mesero, în timp ce cu repeziciune s-a răspândit faima sfințeniei ei, datorită vieții sale și a gestului de iubire pe care l-a împlinit. Gianna a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea la 24 aprilie 1994, în Anul Internațional al Familiei.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire