pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Josep Manyanet y Vives (1833-1901)

Josep Manyanet y Vives (1833-1901) s-a născut la 7 ianuarie 1833 în Tremp (Lleida, Spania), într-o familie numeroasă și creștină. A fost botezat chiar în ziua nașterii, iar la vârsta de 5 ani a fost oferit de către mama lui Sfintei Fecioare de la Valldeflors, patroana orașului. Pentru a putea termina studiile secundare la Barbastro, și apoi cele de filosofie și teologie în seminariile diecezane din Lleida și Urgell, a trebuit să muncească. A fost hirotonit preot la 9 aprilie 1859. După 12 ani de muncă intensă în dieceza de Urgell în slujba episcopului ca prieten, majordom, bibliotecar al seminarului, vice-secretar personal, s-a simțit chemat să îmbrățișeze viața religioasă și să înființeze două congregații, una de bărbați și alta de femei.

Având aprobarea episcopului, în 1864 a fondat Congregația Fiii Sfintei Familii a lui Isus, Maria și Iosif, iar în 1874 Congregația Misionarele Fiicele Sfintei Familii de la Nazaret, cu misiunea de a imita, onora și propaga cultul Sfintei Familii de la Nazaret și de a se îngriji de formarea creștină a familiilor, mai ales prin educația și instruirea catolică a copiilor și a tinerilor, și prin ministerul sacerdotal. Prin rugăciune constantă și muncă neobosită a trăit în mod exemplar toate virtuțile, și a condus timp de aproape patruzeci de ani institutele pe care le-a fondat, deschizând colegii, școli profesionale, seminarii și alte centre profesionale în diferite localități din Spania. Astăzi, cele două institute sunt prezente în diferite țări din Europa, în cele două Americi și în Africa.

A scris diferite lucrări pentru a le prezenta oamenilor exemplul Sfintei Familii din Nazaret. În plus, a fondat și revista La Sagrada Familia, editată astăzi în spaniolă și italiană și a avut inspirația de a propune construirea la Barcelona a unui lăcaș de cult în cinstea Sfintei Familii, care să fie casa spirituală și universală a tuturor familiilor. Rezultatul inspirației lui este bazilica Sfintei Familii, opera genială a arhitectului Slujitor al lui Dumnezeu Antonio Gaudí. Pr. Manyanet și-a scris operele cu multe dificultăți, și cu multe suferințe, datorită diferitelor boli care l-au chinuit întreaga viață. Consumat fizic de câteva răni care au rămas deschise în coasta lui în timpul ultimilor 16 ani de viață, și pe care el le numea "milostivirile Domnului", a murit la 17 decembrie 1901, în casa mamă din Barcelona, înconjurat de afecțiunea atâtor copii și tineri cărora le dedicase viața. Cauza sa de Canonizare a fost introdusă în 1956, iar la 25 noiembrie 1984 a fost declarat fericit de către Papa Ioan Paul al II-lea.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire