pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Bernadeta Soubirous (1844-1879)
Fecioară

18 februarie (calendarul latin)

Festivitatea Sfintei Fecioare de la Lourdes, din ziua de 11 februarie, festivitate prevăzută cu o slujbă deosebită, ne amintește arătarea Maicii Domnului la o tânără de paisprezece ani, care nu știa nici să citească, nici să scrie, dar care în fiecare zi recita Sfântul Rozariu; această tânără este Bernadeta Soubirous, născută în orășelul Lourdes dintr-o familie foarte săracă, în anul 1844. Prin ea Preacurata a făcut să izvorască apa miraculoasă, spre care pelerini din întreaga lume vin să își reîmprospăteze credința și speranța. Mulți se întorc de la Lourdes vindecați și de bolile trupului. Neprihănita Fecioară Maria, în timpul celei de a doua arătări, îi spusese Bernadetei: «Nu îți promit că te voi face fericită în lumea aceasta, ci în lumea de dincolo».

În urma arătărilor minunate cu care a fost favorizată, Bernadeta nu a căutat și nici nu a acceptat să fie apreciată și lăudată de către oameni. Când Episcopul de Lourdes, în prezența a peste cinci mii de pelerini, așeza statuia Maicii Domnului în grota arătărilor, Bernadeta stătea liniștită, cuprinsă de un atac de astm, într-o chilie mică oferită de călugărițele care o primiseră în mijlocul lor. Când durerile ajungeau aproape de nesuportat, ea suspina: «Nu, nu cer ușurare, ci numai tărie și răbdare». Ea și-a petrecut scurta existență pământească în acceptarea cu liniște și umilință a suferințelor fizice, ca răspuns plin de generozitate la chemarea Neprihănitei de a face pocăință pentru răscumpărarea atâtor suflete aflate în robia păcatului.

În timp ce la grota binecuvântată se lucra la înălțarea unui sanctuar măreț, care să primească sub bolțile sale mulțimile de pelerini și bolnavi ce veneau să afle acolo ajutor, Bernadeta părea că dispare în umbră. După ce timp de șase ani a stat în Institutul Surorilor de Caritate din Lourdes, este admisă la noviciatul din Nevers al acelorași călugărițe. În intervalul de treisprezece ani petrecut aici, nu a cunoscut decât suferințe, însăși superioarele mănăstirii se purtau față de ea cu multă răceală; se verifică și în acest caz planul providențial prin care sufletele alese nu găsesc înțelegere, și nici chiar bunăvoință, din partea sufletelor mediocre. La începutul vieții sale de mănăstire, a îndeplinit oficiul de infirmieră, apoi a fost sacristană; în cele din urmă, după ce boala s-a agravat, a fost constrânsă să stea mai mult la pat; timp de nouă ani de zile a rămas parcă atârnată între viață și moarte.

Persoanelor care veneau să o consoleze, le răspundea cu surâsul luminos întipărit pe fața ei de strălucirea Doamnei Preacurate de la Lourdes: «Maria este atât de frumoasă încât toți cei care au văzut-o o dată ar vrea să moară pentru a o revedea». Bernadeta, păstorița amintită, care cu ochii proprii a privit încă pe acest pământ fața Fecioarei Zămislite fără prihana strămoșească, a murit în ziua de 16 aprilie 1879. La 8 decembrie 1933, Papa Pius al XI-lea o ridică la cinstea altarelor, propunând-o ca un model de puritate sufletească, simplitate evanghelică și deplină supunere la voința lui Dumnezeu.

* * *

Bernadeta Soubirous a fost canonizată sub numele de Maria Bernard; astfel se exprima legătura între numele Bernadeta și numele Bernard. Acesta este un nume germanic, compus din: bero=urs și hard= tare; la origine înseamnă urs puternic, și face parte din familia numelor de animale atribuite și oamenilor: Lupu, Ursu, Păun... etc. Bernarda, Bernardina, Bernadeta sunt forme feminine ale numelui Bernard, care amintește de marele Sfânt Bernard, cinstitor înflăcărat al Preacuratei și un apostol neobosit al evlaviei către Maica Domnului. Ținând seamă și de întâmplările minunate din viața Bernadetei Soubirous, persoanele credincioase care poartă un prenume din familia numelui Bernard se vor simți îndemnate la o evlavie deosebită către Fecioara Zămislită fără de prihană strămoșească, izvor de puritate și tărie.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire