pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Faustina Kowalska (1905-1938)

Elena Kowalska s-a născut în 1905, al treilea din cei 10 copii din familia sa. A făcut doar trei ani de școală. A lucrat apoi ca slujitoare la diferite familii. După ce a fost respinsă de mai multe ordine religioase, la 1 august 1925 a devenit călugăriță în cadrul Congregației Surorilor Fecioarei Îndurării, în Varșovia, Polonia; ordinul se dedica în principal asistenței și educației tinerelor aflate în dificultăți. Ea și-a luat ca nume de călugăriță sora Maria Faustina a Preasfântului Sacrament. În cei 13 ani cât a mai trăit, a servit în diferite case ale ordinului, ca și bucătăreasă, grădinăreasă și portar.

Ea a avut o devoțiune specială pentru Neprihanita Fecioară, față de Euharistie și Spovadă, ceea ce a condus-o la o viață interioară mistică profundă. A început să aibă viziuni, să primească revelații și să experimenteze stigmate ascunse. Aceste experiențe mistice ea și le-a notat într-un jurnal; fiind aproape analfabetă, jurnalul a fost scris fonetic, fără semne de punctuație, având aproape 700 de pagini. O traducere greșită a ajuns la Roma în 1958, textul fiind catalogat ca eretic. Atunci când Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) a devenit Arhiepiscop de Cracovia, i s-a cerut să reanalizeze textul. El a cerut o traducere mai bună, iar Vaticanul și-a dat seama că în loc de erezii, textele sorei Faustina proclamau iubirea lui Dumnezeu. Ele au fost publicate sunt titlul "Îndurarea Divină în sufletul meu".

În anii '30, sora Faustina a primit de la Isus un mesaj de îndurare, fiind rugată să îl răspândească în întreaga lume. Mesajul de îndurare din partea lui Dumnezeu era adresat fiecărei persoane în parte, precum și omenirii ca întreg. Isus a cerut să se picteze o imagine a Sa, sub care să scrie: "Isuse, cred în Tine". Sorei Faustina i s-a mai cerut să fie un model pentru ceilalți, să își trăiască întreaga viață ca sacrificiu, imitând viața lui Cristos. Ea a cerut să fie realizată această pictură în 1935, care prezintă raze roșii și albe izvorând din Preasfânta Inimă a lui Cristos.

"Apostolii Îndurării Divine" reprezintă o mișcare formată din preoți, călugări și laici, inspirați de experiențele sorei Faustina; ei răspândesc învățătura despre misterul Îndurării Divine și invocă îndurarea lui Dumnezeu asupra păcătoșilor. Aprobată în 1996 în Arhidieceza de Cracovia, mișcarea s-a răspândit mai apoi în numeroase țări. Sora Kowalska fusese deja beatificată la 18 aprilie 1993, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

după diverse surse


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire