pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Irina (? - 304)

Împăratul Dioclețian, dorind să distrugă definitiv credința creștină, a dat un decret prin care poruncea predarea și arderea tuturor cărților cuprinzând Sfânta Scriptură sau slujbele creștinești. În orașul Tessalonic - astăzi Salonic, în Grecia - erau trei surori: Irina, Agape și Chionia, care, considerând că în calitate de femei sunt mai ferite de bănuielile răuvoitorilor, au ascuns în casa lor mai multe dintre cărțile creștinilor din localitate. Fiind descoperite, cărțile au fost arse, iar lor li s-a cerut să mănânce din carnea jertfită idolilor, ca semn că renunță la credința creștină.

Curajoasele surori au răspuns demn, că niciodată nu se vor despărți de Acela care este Calea, Adevărul și Viața. Agape și Chionia au fost arse de vii, iar Irina, probabil fiind mai tânără, a fost trimisă într-o casă de desfrâu, cu gândul de a-i schimba hotărârea. S-au convins însă repede că flăcările corupției nu ating sufletul ei, și atunci au aruncat-o pe rugul care i-a transformat trupul în cenușă.

* * *

Numele Irina, cu variantele Irene, Orena, Irinca și altele, provine din cuvântul grecesc Eirene, pronunțat Irini, cuvânt care înseamnă pace. Deși a fost folosit și în vechime, chiar în mitologia greacă, creștinii l-au preluat cu bucurie, deoarece le amintea promisiunea lui Isus: "Fericiți făcătorii de pace, căci fii ai lui Dumnezeu se vor chema".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire