pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Turibiu de Mongrovejo (1538-1606)
episcop

23 martie (calendarul latin)

Cu intenția de a arăta că sfințenia vieții poate fi realizată în orice parte a pământului, noul calendar propune cinstirii credincioșilor din întreaga Biserică pe un sfânt care până acum era cunoscut doar în țara în care a activat, în Peru, America de Sud, unde a fost episcop de Lima.

În anul 1594, scriind regelui Spaniei, Filip al II-lea, episcopul Turibiu Alfons de Mongrovejo făcea un mic bilanț al activității sale: 5.000 de kilometri străbătuți în mare parte pe jos, administrarea tainei Sfântului Mir la 60.000 de credincioși (Turibiu nu știa că între aceștia se aflau și trei viitori sfinți: Roza de Lima, Francisc Solano și Martin de Porres). Situația Americii Latine ar fi fost cu totul alta dacă succesorii lui Turibiu și toți creștinii în general ar fi nutrit aceeași dragoste și același respect față de toți oamenii pe care le-a avut el și prin care a meritat titlul de "Apostol al Perului și un nou Sfânt Ambroziu".

S-a născut în 1538, dintr-o familie nobilă, în localitatea Leon din Spania; a făcut studii la Valladolid, Salamanca și Santiago de Compostella, unde a luat licența în drept. În anul 1573 este numit procuror general și în această calitate intră în contact cu regele Filip al II-lea, care îi apreciază cunoștințele și calitățile extraordinare. La cererea regelui, papa Grigore al XIII-lea îl numește arhiepiscop de Lima, în America de Sud, cu toate că Turibiu era doar un simplu credincios. După pregătirea cuvenită trece prin toate treptele preoției și în august 1580 este consacrat episcop. Puțin după aceasta pleacă spre America, unde ajunge în primăvara anului 1581 și își ia în primire locul de păstorire: un teritoriu imens, cu o lungime de 5.000 km, și o suprafață de aproape 6 milioane de kilometri pătrați.

Timp de 25 de ani va fi văzut exclusiv în slujba poporului lui Dumnezeu. Deseori spunea: "Timpul este unicul nostru bine și va trebui să răspundem în fața asprului judecător de modul cum l-am folosit". A fost adevăratul organizator al Bisericii în America de Sud; în acest scop a ținut 10 sinoade diecezane, și trei sinoade provinciale, dintre care cel mai important a fost primul, desfășurat la Lima în anul 1582; urmările însemnate pe care le-a avut pot fi comparate cu ale Conciliului Ecumenic Tridentin, care a reorganizat și reînnoit viața întregii Biserici Catolice. În 1591 a întemeiat primul seminar din America; a intervenit cu energie împotriva abuzurilor unor călugări și i-a încurajat să ia în grijă parohiile cele mai sărace și mai greu de păstorit; a ridicat numărul parohiilor de la 150 la 250.

A avut totdeauna o iubire nețărmurită pentru localnicii indios și cultura lor. În sinodul de la Lima, cu o îndreptățită ironie a invitat pe spanioli, care se considerau mai inteligenți decât indigenii, să facă efortul de a învăța o limbă nouă, așa cum ei îi sileau pe localnici să învețe spaniola... Și tocmai într-o bisericuță a populației indios, în ziua de 23 martie 1606, zi în care se celebra Joia Mare, a primit Sfânta Împărtășanie și ungerea de pe urmă; apoi, senin, asemenea muncitorului care a sfârșit cu bine lucrul, a închis ochii pentru totdeauna, în timp ce preotul oficiant cânta psalmii 116 și 31. "Veseliți-vă în Domnul și vă bucurați, drepților, fiți preamăriți în veci voi cei care iubiți dreptatea din toată inima".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire