pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sf. Regina
fecioară martiră

7 septembrie (calendarul latin)

Localitatea Alise - Sainte Reine - Faleza Sfânta Regina -, din provincia Burgundia (Franța), este așezată aproape de vechea cetate galică Alesia, unde Iulius Cezar, în anul 52 înainte de Cristos, a învins armatele galilor răsculați, conduse de neînfricatul Vercingetorix. Tradiția locală, însă, a legat numele acestei cetăți de amintirea Sfintei Regina, o tânără creștină a cărei credință și iubire față de Cristos nu a fost înfrântă de iscusința și puterea unui îndepărtat trimis al împăratului victorios.

În anul 251 după Cristos, când Galia era provincie romană, Olibrius, prefectul Galiei, fiind în trecere prin Alesia, întâlnește la marginea orașului o tânără în vârstă de 15 ani, care păzea o mică turmă de oi. Atras de înfățișarea ei nobilă și încântătoare, poruncește să fie adusă în fața lui. Tânăra îi spune că se numește Regina și se trage dintr-o familie bogată, dar a fost alungată din casa părintească și este silită să-și câștige pâinea în felul acesta, deoarece a cerut să fie botezată de către doica ei, care era creștină. Prefectul, contrariat de faptul că Regina s-a lăsat atrasă de această credință oprită de lege și disprețuită de toată lumea, i-a promis că, dacă renunță la rătăcirea ei, o va lua de soție și va deveni o adevărată regină. Tânăra îi declară deschis hotărârea de a nu se despărți niciodată de Cristos. După ce a constatat că toate promisiunile sunt zadarnice, Olibrius a poruncit să fie aruncată în închisoare, până ce el se va întoarce din expediția la frontiera provinciei spre care se îndrepta. La întoarcere, o găsește pe Regina mai curajoasă și mai hotărâtă. Atunci, a poruncit să se folosească torturile obișnuite: bătăi cu vergele, strângerea cu clești înfierbântați, arderea cu plăcuțe de fier înroșit. Călăii au obosit, dar tânăra fecioară nu a încetat să-l laude pe Dumnezeu și să-l dojenească pe Olibrius pentru purtarea nedreaptă față de creștini, până când i s-a tăiat capul. Mai târziu, pe locul unde Sfânta Regina a fost martirizată, creștinii au ridicat o bazilică, devenită loc de pelerinaj pentru cinstirea unei eroine a credinței și a vieții neprihănite.

* * *

Prenumele Regina este derivat de la cuvântul rego - regere = a domni, a stăpâni; creștinii l-au preluat și îl folosesc pentru că el exprimă demnitatea de rege, stăpân, pe care o conferă calitatea de fiu al lui Dumnezeu, primită prin botez. Deoarece această demnitate, în gradul cel mai înalt, îi revine Preacuratei Fecioare Maria, care a fost numită Regină a tuturor sfinților, numele personal Regina este și un sinonim al numelui Maria, și s-a impus în mare parte datorită marii răspândiri a rugăciunii și cântării mariane: "Salve Regina" - "Bucură-te, Regină " Pentru acest motiv, persoanele care poartă numele Regina - sau Reghina - își pot serba ziua onomastică în una dintre multele sărbători ale Reginei tuturor sfinților.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire