pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfinții Prot și Iacint
frați martiri

11 septembrie (calendarul latin)

Sfinții martiri Prot și Iacint s-au bucurat de o cinstire deosebită în orașul Roma, deși se știau foarte puține lucruri despre viața lor. Erau considerați ca fiind doi frați sclavi care au adus-o la credința în Cristos pe Sfânta Eugenia, martiră comemorată la 25 decembrie. Deoarece Passio Eugeniae, o scriere apărută mult mai târziu decât data morții lor, cuprindea multe amănunte legendare, s-a pus la îndoială însăși existența sfinților martiri, precum și autenticitatea relicvelor păstrate în Biserica "Sfântului Ioan al Florentinilor", relicve considerate a fi ale Sfântului Prot. Săpăturile arheologice au descoperit o inscripție în versuri, în care se spunea că papa Damasus a curățat și împodobit mormintele sfinților martiri Prot și Iacint și a construit o scară de coborâre până la ele; mormintele, însă, nu au putut fi identificate. Până într-o zi; ziua de Vinerea Mare a anului 1845 a devenit una dintre cele mai însemnate din istoria arheologiei, deoarece în această zi, printr-o neașteptată și fericită întâmplare, s-a descoperit mormântul neatins al unui sfânt martir, cu următoarea inscripție: "DP III IDUS SEPTEBR YACINTHUS MARTYR" - "Depus în ziua a treia a idelor lui septembrie, Iacint martir". Prin această excepțională descoperire, era posibil, în sfârșit, să se afle ce s-a întâmplat în realitate cu relicvele a doi dintre cei mai populari sfinți.

De veacuri se considera că relicvele amândurora se aflau în Roma, păstrate în Biserica "Sfântului Ioan al Florentinilor", și acum se descoperise mormântul intact, sigilat, al Sfântului Iacint, în catacomba Bassillei, spre vest de Via Salaria.

La o mică distanță, s-a găsit și un fragment de piatră cu inscripția "sepulcrun Proti M" - "mormântul lui Prot martir" -, ca o dovadă că mormântul Sfântului Prot s-a aflat în imediata apropiere. Imediat după descoperire, cercetătorii au avut ocazia să-și dea seama de ce înaintașii lor au transportat în oraș numai relicvele Sfântului Prot: când au încercat intrarea în mormânt, acesta s-a prăbușit, prefăcându-se în cenușă; au mai adunat doar câteva fragmente de oase ce păreau arse și câteva fire de aur dintr-o țesătură, rămase din stofa prețioasă în care oasele fuseseră înfășurate. Prețioasele relicve au fost transferate cu pietate în Colegiul de Propaganda Fide. Între timp, cercetătorii, având o dovadă de netăgăduit a existenței sfinților martiri Prot și Iacint, au trebuit să recunoască încă o dată inexactitatea celor afirmate de Passio Eugeniae.

Și în alte cazuri, vecinătatea locurilor de înmormântare a unor martiri a dat loc la presupuneri care nu s-au dovedit adevărate. Astfel, s-a presupus că ar fi vorba de doi frați, cum este cazul pentru sfinții Felix și Adauctus, Nereu și Ahile și mulți alții. Alteori, s-a susținut că respectivii martiri erau eunuci cateheți ai unor tineri din familiile mari; așa au fost considerați martirii Caloger și Partenie, Ioan și Paul, Prot și Iacint. Deși nu dispunem de amănunte sigure privitoare la viața lor, este sigur ca Prot și Iacint sunt martiri și noi îi cinstim ca atare.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire