pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Francisc de Paola (1416-1507)
2 aprilie (calendarul latin)

Între Italia și insula Sicilia se află strâmtoarea Messina. Cine traversează această strâmtoare observă că unul dintre marile poduri umblătoare care fac cursa de la un mal la altul poartă numele "Sfântul Francisc de Paola", și poate se întreabă pentru care motiv i s-a dat acest nume. Explicația este următoarea: cu aproape cinci secole în urmă, un frate călugăr, sărac, istovit și slăbit de posturi îndelungate, venise dinspre Cosenza, localitate din sudul Italiei și, ajuns la Reggio Calabria, portul din fața Siciliei, a rugat pe câțiva barcagii să-l treacă pe malul de dincolo. Aceștia l-au refuzat. Atunci fratele și-a întins mantia peste valuri, a sărit pe ea și încet, încet, parcă susținut de o mână nevăzută, a plutit până în portul Messina. Această neobișnuită, minunată traversare a apei i-a atras fratelui renumele de taumaturg - făcător de minuni - iar viitorului sfânt, titlul de patron al marinarilor. Încă multe alte minuni au presărat viața smeritului călugăr, înconjurat din toate părțile de recunoștința și respectul mulțimilor. Vestea despre el a trecut munții Alpi, și însuși regele Franței, Ludovic al XI-lea, a voit să-l aibă alături, mai bine spus, a pretins ca Papa să-l trimită în grabă pe făcătorul de minuni ca să-l vindece de o boală grea ce se abătuse asupra lui.

Umilul călugăr, înștiințat de un trimis al Papei, s-a supus și trecând prin multe greutăți a străbătut drumul lung până la Paris. Regele l-a rugat să-i dobândească de la Dumnezeu însănătoșirea, dar Sfântul Francisc i-a spus că este necesar să se pregătească pentru trecerea din această viață. Cu răbdare și dragoste, l-a ajutat pe Suveran să se împace cu Dumnezeu și să primească în liniște hotărârea voinței divine. Înainte de a muri, Ludovic al XI-lea l-a rugat pe Francisc să aibă în grijă educația sufletească a fiului și urmașului său Carol al VIII-lea.

Francisc s-a născut în anul 1416, în Paola, o mică localitate, lângă Cosenza, provincia Calabria, din sudul Italiei. El este unul dintre cei mai tineri întemeietori de ordine religioase, călugărești. La vârsta de 30 de ani a îmbrăcat haina călugărească a ordinului franciscan, dar după doi ani de zile a dispărut fără urmă. A trecut un timp îndelugat până când un vânător, condus de un copil, i-a descoperit ascunzătoarea, într-o peșteră din munții arși de soare din vecinătatea Cosenzei. Vestea despre sfințenia vieții lui și minunile pe care le săvârșise au atras în jurul lui un stol de tineri dornici să-i urmeze exemplul. Pentru ei a întemeiat o mănăstire lângă Cosenza, și le-a dat numele de Eremiții - Pustnicii - Sfântului Francisc de Assisi, cunoscuți și sub numele de Minimi. (Francisc de Assisi a numit pe frații săi în călugărie "minores" = "mai mici" - decât creștinii obișnuiți; Francisc de Paola îi numește pe ai săi "minimi" "cei mai mici, cei foarte mici dintre creștini"; amândouă numele sunt alese pentru a le aduce aminte de virtutea umilinței). Spre deosebire de alte ordine religioase, Sfântul Francisc de Paola cere ucenicilor săi ca la voturile de ascultare, castitate și sărăcie să adauge un al patrulea: legământul de a ține cu strictețe anumite posturi, îndeosebi Postul Mare, în timpul căruia, de la Miercurea Cenușii până la Sâmbăta Mare, erau obligați să nu consume decât pâine, pește, apă și verdețuri. Pocăințele aspre la care și-a supus trupul nu i-au slăbit puterea de muncă și sănătatea, și a fost în stare să trăiască și să lucreze până la frumoasa vârstă de 91 de ani. Ca o răsplată a dragostei lui față de mortificație, Dumnezeu l-a chemat la cele veșnice în ziua de Vinerea Mare, 2 aprilie 1507. La numai doisprezece ani după moarte a fost ridicat la cinstea altarelor.

Sfântul Francisc a îndeplinit misiunea de a reaminti creștinilor înțelesul și valoarea postului, arătând că postul nu este un scop în sine, ci un mijloc care ne ajută la realizarea idealului de libertate și desăvârșire a ființei noastre. Învățătorul nostru Isus, și, urmându-l pe El, toți sfinții, ne arată că postul este calea regească spre culmi de bucurie și pace: Francisc de Assisi și Francisc de Paola ne sunt mărturii vii.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire