pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
24 iunie (calendarul latin)
24 iunie (calendarul bizantin)

Ioan, numit "Botezătorul", este fiul lui Zaharia și al Elisabetei, amândoi din neamul preoțesc al poporului ales. Știm din cuvintele îngerului Gabriel că Ioan (al cărui nume înseamnă "Dumnezeu se îndură, este milostiv") este un dar al rugăciunilor părinților săi înaintați în vârstă. Prevestit deja de Sfânta Scriptură drept precursor al lui Mesia, Ioan întruchipează caracterul energic al lui Ilie. Misiunea sa este asemenea, "în duh și în tărie", ca misiunea profetului Ilie, fiind trimis să pregătească "un popor desăvârșit" pentru venirea lui Mesia. Chiar înaintea de a se naște, remarcă prezența lui Isus "tresărind de bucurie" în sânul mamei, cu prilejul vizitei Mariei la vara sa Elisabeta.

Trimis de Dumnezeu "să facă drepte căile Domnului", este sanctificat de harul divin mai înainte ca ochii săi să se fi deschis la lumina soarelui. Elisabeta, "plină de Duh Sfânt", îi spune Mariei: "Iată, abia a ajuns glasul tău la urechile mele și copilul a tresărit de bucurie în sânul meu".

După cronologia indicată de îngerul Gabriel ("acesta este a șasea lună pentru Elisabeta"), nașterea Înainte Mergătorului a fost fixată de Biserică la trei luni după Buna Vestire și la șase luni înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Sărbătoarea nașterii lui Ioan Botezătorul, afară de sărbătorile nașterii lui Isus și a Mariei, este singura festivitate liturgică pe care Biserica o dedică nașterii unui sfânt. Sfântul Ioan Botezătorul este primul sfânt cinstit de întreaga Biserică cu o sărbătoare liturgică specială, încă din cele mai vechi timpuri. Sfântul Augustin relatează că Sfântul Ioan botezătorul era cinstit de Biserica din Africa la 24 iunie.

La fel de veche este și celebrarea ajunului sărbătorii, celebrare nereținută de noul calendar. Se poate constata marele interes pe care în toate timpurile l-a trăit austerul profet, atât de prețuit de însuși Cristos, care l-a numit "cel mai mare dintre cei născuți din femeie".

În istoria răscumpărării, Ioan Botezătorul este între personalitățile unice: este ultimul profet și primul apostol, întrucât înainte și după venirea lui Mesia a dat mărturie despre el. "Este mai mult decât un profet - spune însuși Isus. El este acela despre care stă scris: iată, eu trimit pe îngerul meu înaintea feței tale, pentru a pregăti calea înaintea ta".

Biciuind cu asprime ipocrizia și depravarea, plătește cu moarte de martir hotărârea de a apăra moralitatea, fără să cedeze nici chiar în fața amenințării cu moartea. La 29 august Biserica amintește printr-o altă sărbătoare sfârșitul de martir al lui Ioan Botezătorul, prototip al sihastrului și al misionarului.

La unele popoare se obișnuiește ca numele Ioan Botezătorul să fie folosit drept prenume cu amândoi termeni: în franceză Jean-Baptiste; în italiană Giovanni Battista. Mulți sfinți și multe personalități au acest prenume. În limba română există un prenume feminin: Sânziana, Sânzioana, Sânzeana, Sâmziana. El se referă nu la persoana lui Ioan Botezătorul, ci la sărbătoarea de la 24 iunie, numită Sânziene, și legată de multe obiceiuri populare ce se pare că provin din timpuri foarte vechi, precreștine, amintind de ceremonii de la sărbătorile zeiței Diana, devenită la daco-romani Zâna. O amintire a numelui Botezătorului, în franceză Baptiste, ar fi numirea obiceiului atât de utilizat: batista, deoarece primul fabricant al acestei țesături a fost un oarecare Baptiste, care trăia la Cambrai în secolul al XIII-lea. În afară de orice considerente lingvistice, chipul lui Ioan Botezătorul, în sufletul fiecărui creștin, este nedespărțit de credința față de Cristos, amintindu-i că nu trebuie să fie trestie ce se clatină.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire