pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Irineu (? - 200)
Episcop și martir

28 iunie (calendarul latin)
23 august (calendarul bizantin)

Om al păcii, după nume și după faptă - numele Eirenaios în grecește înseamnă "dedicat păcii" - Sfântul Irineu astfel era caracterizat de către creștinii din Galia care îl trimiseseră în fruntea unei delegații către Papa de la Roma: "Luptător înflăcărat pentru Testamentul lui Cristos". La Roma, Irineu a făcut cinste numelui său, îndemnând la moderație pe Papa Victor și sfătuindu-l cu respect să nu excomunice Bisericile din Asia, care nu vroiau să serbeze Paștele la aceeași dată cu al comunități creștine. Cu aceeași dorință de pace, acest om ponderat a intervenit pe lângă episcopii altor comunități creștine pentru triumful bunei înțelegeri și al unității, prin păstrarea tradiției apostolice spre a combate raționalismul ereziei gnosticilor.

Dintre scrierile sale ne-au rămas în întregime cele cinci cărți "Adversus haereses" - "Împotriva ereziilor", în care Irineu se arată a fi nu numai teologul cel mai echilibrat și profund al misterului Întrupării, dar și unul dintre păstorii cei mai compleți, mai apostolici și mai catolici care au slujit Biserica lui Cristos. Se simte că lupta lui împotriva ereticilor se hrănește din rugăciune și dragoste.

Irineu era de loc din Asia Mică. Între cele mai frumoase amintiri ale tinereții sale este întâlnirea cu Policarp din Smirna, episcop sfânt "care a fost instruit de martorii oculari ai vieții Cuvântului", îndeosebi de către apostolul Ioan, care își stabilise la Smirna sediul său. Prin Sfântul Policarp, Irineu se afla în strânsă legătură cu apostolii. Dar apoi a părăsit Asia Mică, a stat un timp la Roma și, în cele din urmă, s-a stabilit la Lyon. Aici, în anul 177 a avut loc o persecuție grea împotriva creștinilor, persecuție ce a făcut mulți martiri, dar Irineu nu se afla printre ei, deoarece tocmai atunci era la Roma, unde fusese trimis de comunitatea creștină din Galia, pentru a discuta cu Papa Elefterie unele probleme de ordin doctrinar: una din aceste probleme se referea la erezia montanistă, propagată de un grup de fanatici veniți din Orient, care predicau disprețul față de viața și bucuriile acestei lumi și anunțau ca fiind iminentă venirea de pe urmă a lui Cristos.

Întorcându-se la Lyon, Irineu a devenit episcop al acestei Biserici în anul 178, în urma decesului episcopului nonagenar, Sfântul Fotino, care a murit ca martir; el a condus Biserica din Lyon până la moarte, în anul 200. Deși nu s-a putut dovedi că a fost martirizat, totuși Biserica îl cinstește ca atare.

Sfântul Irineu rămâne un adevărat martor al credinței, într-o perioadă de grea persecuție: câmpul său de activitate a fost foarte întins, dacă ținem seama că probabil nu există un alt episcop în Galia și în ținuturile apropiate din Germania vecină. Deoarece limba lui maternă era greaca, el a învățat limbile "barbare", pentru a putea vesti Evanghelia popoarelor celtice.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire