pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfinții Petru și Pavel
apostoli și martiri

29 iunie (calendarul latin)
29 iunie (calendarul bizantin)

Sărbătoarea, mai exact solemnitatea Sfinților Petru și Pavel este una dinte cele mai solemne ale anului liturgic. Ea apare în calendarul sfinților chiar înainte de sărbătoarea Crăciunului și, începând din secolul al IV-lea, era obiceiul de a se celebra trei sfinte Liturghii în această zi: prima în bazilica Sfântului Petru în Vatican, a doua în bazilica Sfântului Pavel din afara zidurilor Romei și a treia în catacombele Sfântului Sebastian, unde rămășițele pământești ale celor doi apostoli au trebuit să fie ascunse un anumit timp pentru a le feri de profanare. Un ecou al celor trei slujbe din sărbătoarea Sfinților Apostoli este păstrat în faptul că afară de slujba zilei, există o slujbă și în ajunul sărbătorii. După Preacurata Fecioara Maria, Sfinții Apostoli Petru și Pavel, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, sunt sfinții amintiți în anul liturgic de cele mai multe ori și cu cea mai mare solemnitate. Afară de solemnitatea de la 29 iunie, mai există o comemorare la 25 ianuarie, conversiunea Sfântului Pavel, una la 22 februarie, Catedrala Sfântului Petru și una la 18 noiembrie, sfințirea bazilicilor dedicate fiecăruia dintre ei.

Mult timp s-a considerat că 29 iunie ar fi fost ziua în care, în anul 67, ei și-au mărturisit credința prin vărsarea sângelui, Sfântul Petru pe Colina Vaticană, iar Sfântul Pavel în localitatea numită astăzi Tre Fontane. În realitate, chiar dacă faptul martiriului este de netăgăduit și este de asemenea dovedit istoric că s-a petrecut la Roma, nu se poate stabili cu certitudine nici ziua și nici chiar anul morții celor doi apostoli. În timp ce pentru Sfântul Pavel mărturiile vechi sunt de acord asupra anului 67, pentru Sfântul Petru părerile sunt diferite și cercetătorii par să prefere anul 64, an în care, după cum afirma chiar istoricul păgân Tacit, "o nespus de mare mulțime de creștini" a murit în persecuția ce a urmat după incendiul Romei.

Se pare că sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel ar fi fost fixată la data de 29 iunie pentru a înlocui sărbătoarea păgână care preamărea pe Romulus și Remus, cei doi fondatori ai Cetății Eterne. Sfinții Petru și Pavel, deși nu sunt primii care au adus credința creștină în Roma, ei sunt de fapt "fondatorii" Romei creștine. Vechiul imn liturgic "Decora lux aeternitatis" - "Frumoasa lumină a eternității", îi numea "Romae parentes" - "Părinți ai Romei", procreatori ai Romei; unul dintre imnurile noului breviar vorbește despre Roma care "fundata tali sanguine" - "zidită cu un sânge atât de nobil" - "celsum verticem devotionis extulit" - "a ridicat cea mai înaltă culme a dăruirii". Cuvântul și sângele sunt forțele vii cu care Sfinții Petru și Pavel, uniți cu Cristos, au plămădit și plămădesc Roma creștină și Biserica întreagă.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire