pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Arsenie (354-450)
19 iulie (calendarul latin)
8 mai (calendarul bizantin)

Biserica creștină din primele veacuri propunea tuturor credincioșilor cele mai înalte culmi ale vieții spirituale și o disciplină severă, pentru a căli sufletele împotriva ademenirilor mediului înconjurător și a propriilor slăbiciuni omenești. În perioadele de persecuție, idealul îl constituia moartea pentru Cristos, prin martiriu. Apoi, începând cu veacul al IV-lea, când persecuțiile au încetat, se căuta o altă moarte: renunțarea la lume și retragerea în singurătatea deșertului. Viața de pustnic sau de sihăstrie a început cu egipteanul Antonie Abatele (Starețul); el a devenit exemplul cel mai imitat și mai popular, datorită biografiei scrise de Sfântul Atanasie cu nespusă simpatie și profundă înțelegere. Timp de mulți ani, modelul creat de Sfântul Antonie a fost refugiul preferat pentru acești exploratori ai spiritului care porneau de câte unul singur, dar apoi se adunau sub o Regulă ascetică ce le fixa timpurile de post și de rugăciune și-i constituia într-o formă de comunitate, capabilă să îndulcească asprimea separării totale de oameni.

Mulți creștini făceau drumuri lungi și periculoase pentru a ajunge să stea de vorbă cu unul dintre acești sihaștri luminați; în rândul lor se află și Sfântul Arsenie, pustnic în Egipt și unul dintre cei mai vestiți "părinți ai deșertului". El nu accepta să întrerupă timpul de tăcere nici chiar pentru a sta de vorbă cu un pelerin venit de departe. Și dacă nu avea cum să refuze asemenea vizite obligatorii, răspunsurile lui rare și monosilabice descurajau și pe cel mai entuziast dintre vizitatori, astfel încât adesea rămânea descumpănit, în loc să fie edificat. Arsenie era născut la Roma, în anul 354, dintr-o familie nobilă de senator. O tradiție din vechime afirmă că a fost sfințit diacon de însuși Papa Damasus.

În anul 383, Împăratul Teodosiu îl cheamă la Constantinopol pentru a-i încredința educația fiilor săi Arcadiu și Onoriu. A rămas aici timp de 11 ani, până în 394, când, în urma unei crize spirituale profunde, a fost dezlegat de însărcinarea primită, pentru a se retrage în deșertul egiptean. Rugându-se lui Dumnezeu să-i arate o cale sigură pentru a ajunge la mântuire, o voce misterioasă i-a spus: "Fugi de oameni". Arsenie, acum în vârstă de 40 ani, urmează întocmai sfatul: coboară din corabie la Alexandria Egiptului și se alătură comunității de sihaștri de la Scete, în plin deșert. Rezervându-și puțin timp pentru somn, petrecea nopți întregi în rugăciune și meditație; o rugăciune care era mai mult lacrimi decât cuvinte, deoarece a primit de la Dumnezeu "darul lacrimilor".

Din 434 până în 450, anul probabil al morții sale, Arsenie a trebuit să trăiască departe de liniștea de la Scete, deoarece localitatea a fost invadată de triburi venite din Libia. El a murit la Troe, lângă orașul Memfis. De la el au rămas o cronică istorică și o culegere de maxime, despre care vorbește scriitorul Daniel de Faran, prieten cu cei doi elevi ai lui Arsenie; se păstrează și un portret ce ni-l arată cu o înfățișare frumoasă, de statură înaltă, maiestuoasă, deși slăbit de posturile ținute.

Numele "Arsenie" este cu totul străin de cuvântul arsenic, acid de arseniu. Numele de om "Arsenie" vine de la adjectivul grecesc arsenios = bărbătesc, viril, iar numele elementului chimic arsen din care se prepară arsenicul vine din limba arabă și are o semnificație pur științifică. Ca prenume, deși astăzi mai puțin folosit, are înțelesul de "bărbătesc", și se prezintă în câteva variante: Arsene, Arsenie, Arsen, Arsenii, etc.

Sfântul pustnic Arsenie, precum și un sfânt martir Arsenie amintit la 14 decembrie, asemenea tuturor bărbaților sfinți, au arătat că o strălucită dovadă de bărbăție este construirea cu elan a unei vieți eroice și pregătirea unei morți sfinte.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire