pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Fabian (sec. III)
papă
martir

20 ianuarie (calendarul latin)

Cărțile bisericești liturgice conțineau mai înainte câte o slujbă proprie pentru fiecare dintre acești doi sfinți; cu timpul, comemorarea lor s-a făcut într-o singură slujbă. Noul calendar, revenind la practica din vechime, prescrie două comemorări separate facultative.

Papa Fabian a fost una dintre primele victime ale persecuției împăratului Decius din anul 250. Urmând, în anul 236, Papei originar din Grecia Anter, Fabian și-a dobândit în curând faima de bun organizator; nu era doar părerea creștinilor, ci, după cum reiese dintr-o notă referită de Sf. Ciprian, însuși împăratul afirmase că ar fi preferat să aibă ca adversar un alt împărat, decât să aibă în Roma un Episcop asemenea lui Fabian.

Înainte de a fi ales pe tronul pontifical era aproape necunoscut; Legenda aurea , urmând pe istoricul Eusebiu (265-340), vorbește de o porumbiță albă care s-ar fi așezat pe capul lui Fabian în timp ce asista la adunarea creștinilor care trebuiau să desemneze candidatul la înaltul oficiu de Păstor suprem al Bisericii. Odată ales, a ajuns să fie prețuit de toți, nu numai pentru inovațiile în domeniul administrativ, ci și prin contribuțiile sale doctrinale, îndeosebi în controversele ce aveau loc în sânul Bisericii din Africa. Sfântul Papă Fabian a fost înmormântat în catacombele Sfântului Calist, de care s-a îngrijit în mod deosebit.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire