pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFÂNTA TREIME 

Frumusețea Domnului. Rugăciunea cu icoane
Nouwen Henri J.M.

achizitionare: 15.04.2002; sursa: Editura Presa Bună

Inapoi la cuprins Concluzie

Sfântul Serghei, în onoarea și amintirea căruia Rubliov a pictat icoana Treimii, a vrut să adune toată Rusia în jurul numelui lui Dumnezeu pentru ca astfel poporul ei să învingă "ura devoratoare a lumii prin contemplarea Sfintei Treimi".

Frica și ura sunt tot atât de distrugătoare ca acum paisprezece veacuri, iar icoana lui Rubliov e la fel de creativă în chemarea pe care ne-o face la locul dragostei, acolo unde frica și ura nu ne pot distruge. Cu cât ne rugăm mai mult cu icoana și cu cât inimile noastre sunt mai adânc atrase spre acest loc tainic în care sunt prezente și cercul și crucea, cu atât mai mult reușim să înțelegem cum să fim angajați în lupta pentru dreptate și pace în lume în timp ce rămânem în casa dragostei lui Dumnezeu.

Când Isus spune că oamenii își vor da sufletul de groază "în așteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ" (Lc 21,26), el le spune celor care îl urmau: "Vegheați dar tot timpul și rugați-vă, ca să aveți putere să scăpați de toate lucrurile acestea care se vor întâmpla și să stați în picioare înaintea Fiului Omului" (Lc 21,36). După ce am privit îndelung Treimea lui Rubliov, aceste cuvinte mi-au vorbit cu o putere nouă. "Vegheați tot timpul" a devenit "locuiește în casa lui Dumnezeu în toate zilele vieții tale". "Să scăpați de toate lucrurile acestea care se vor întâmpla" acum îmi spune că nu trebuie să mai fiu o victimă a fricii, a urii și a violenței care domnesc în lume. "Să stați în picioare înaintea Fiului Omului" nu se mai referă doar la sfârșitul vremurilor, ci îmi deschide posibilitatea de a trăi încrezător, în mijlocul dușmăniei și al violenței.

Mă rog ca icoana lui Rubliov să învețe pe mulți cum să trăiască în mijlocul unei lumi pline de frică, de ură și de violență, pătrunzând tot mai adânc în casa dragostei.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire