pregateste pagina pentru tiparire

 
 SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprins REALITATE ISTORICĂ

Cine este El? Un mit? Un întemeietor de religie, ca și Budha sau Mahomed? Un supraom, cum îl numește Renan, sau Dumnezeu venit pe pământ, cum Îl cred creștinii?

Mit, ca și Jupiter al grecilor, Zeus al romanilor, ca și Ra al egiptenilor: personificări sau idealizări omenești cu caracter subiectiv? Nu. Isus Cristos este o realitate istorică dovedită prin documente. În afară de istoricul evreu Iosif Flaviu - care ar fi trebuit să cunoască pe creștini, dar din dispreț față de ei în "Antichitățile iudaice" amintește numai în treacăt de Ioan Botezătorul și de apostolul Iacob - există istorici păgâni care amintesc despre Isus. Suetoniu spune că împăratul Claudiu a expulzat din Roma pe evreii care, instigați de Cristos, erau o cauză permanentă de dezordini: "Judeos impulsore Chresto assidue tumumultuantes Roma expubit"(1).

Între evreii și creștinii din Roma erau mereu discuții asupra venirii lui Cristos, iar împăratul, pentru a avea pace în oraș, în anul 51-52 expulză din Roma pe evrei. În anul 52, la Corint se găsesc creștini de origine evreiască veniți din Roma "căci Claudiu a dispus ca toți evreii să plece din Roma" (F 18, 3).

Tacitus, vorbind și el despre prigoana dezlănțuită de Nero în anul 64 contra creștinilor, explică originea numelui de creștin: "Acest nume vine de la Crist pe care, sub domnia lui Tiberiu, procuratorul Ponțiu Pilat l-a condamnat la moarte..." (Annales, III.c. 15, 44).

Plinius cel Tânăr, în scrisoarea trimisă împăratului Traian în legătură cu atitudinea pe care trebuia să o ia față de creștinii din Bitinia, spune că aceștia "afirmă că au obiceiul de a se întruni în zi fixă, înainte de răsăritul soarelui, pentru a cânta lui Cristos, considerat ca Dumnezeu" (Ep.c. 10, 96).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire