pregateste pagina pentru tiparire

 
 STUDIU 

Mic dicționar creștin catolic
pr. Ioan Tămaș

achizitionare: 04.03.2003; sursa: Sapientia

Prezentare    Index & Căutare

Prezentare

Scrierile religioase au o audiență din ce în ce mai largă, iar recurgerea lor la termeni tehnici sau de specialitate este inevitabilă. Același lucru este valabil și în cazul emisiunilor cu caracter religios de la radio și televiziune. Însă, din păcate, mulți destinatari ai mesajului religios întâmpină adesea dificultăți în a înțelege în mod corect semnificația acestor termeni. De aceea ei au nevoie de un ghid care să le arate sensul exact al termenilor pe care nu-i cunosc sau îi cunosc în mod eronat.

Prezentul Dicționar vrea să fie un astfel de ghid. Așa cum arată și titlul - "Mic dicționar creștin catolic" -, el conține, deși nu în mod exclusiv, termeni și expresii ce sunt proprii Bisericii Romano-Catolice. În mod deliberat am omis termenii ce sunt specifici celorlalte Biserici creștine, catolice sau necatolice, întrucât consider că cea mai corectă prezentare a lor poate fi făcută numai de autori care aparțin acestor confesiuni.

Deși conține noțiuni din aproape toate ramurile teologiei (dogmatică, morală, liturgică, drept canonic etc.), prezenta lucrare nu este un dicționar teologic propriuzis. Este vorba mai degrabă de un îndreptar religios catolic. Toți termenii au o definiție esențială, întregită în majoritatea cazurilor de o scurtă explicație sau eventual de unele exemplificări, iar cei mai mulți dintre ei au și o definiție etimologică.

Destinatarii Dicționarului sunt toți credincioșii catolici în general și în special elevii și studenții, educatorii, cateheții și profesorii de religie. Dar el poate fi util și oricărui om de bunăvoință care se interesează de problemele religioase.

Fără îndoială, lucrarea nu are pretenția de a fi desăvârșită. Unii poate vor găsi în ea lacune și imprecizii. Voi fi însă recunoscător celor care vor binevoi să mi le semnaleze.

Autorul
pr. Ioan Tămaș
 

Imprimatur
+ Petru GHERGHEL
Episcop de Iași
15 ianuarie 2001

© 2001 Editura SAPIENTIA
Institutul Teologic Romano-Catolic
Str. Th. Văscăuțeanu 6
RO - 6600 Iași
Tel. 0232/225228
Fax 0232/211476
e-mail slupu@itrc.tuiasi.ro
Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale
TAMAȘ IOAN
Mic dicționar creștin catolic / Ioan Tamaș. - Iași:
Sapientia, 2001
p.; cm.
Bibliogr.
Index.
ISBN 973-85021-2-8

81'374.2:282=135.1

 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire