pregateste pagina pentru tiparire

 
 STUDIU 

Mic dicționar creștin catolic
pr. Ioan Tămaș

achizitionare: 04.03.2003; sursa: Sapientia

Prezentare    Index & Căutare

- H -

Habemus Papam
(Expr. lat. "Avem papă"). Cuvintele pe care Cardinalul decan le adresează credincioșilor catolici și lumii întregi, din balconul bazilicii "Sfântul Petru" (Vatican), imediat după ce a avut loc alegerea unui nou papă. După aceea anunță numele celui ales și numele ce îl va avea ca papă.
[ Papă ]

Hagiograf
(Din gr. hágios, sfânt, și graphéin, a scrie). 1. Autorul omenesc al unei cărți biblice. 2. Autor de biografii ale sfinților. 3. Specialist în hagiografie.

Hagiografie
Știință care tratează despre viața și cultul sfinților.

Har
(Din gr. cháris, favoare, dar). Orice dar sau ajutor gratuit acordat nouă de Dumnezeu în mod liber și din iubire, dar mai ales darul de a fi mântuiți prin Cristos Isus. Ajutorul gratuit pe care Dumnezeu ni-l dă (har necreat) ca să răspundem la chemarea sa: să devenim fii adoptivi ai lui Dumnezeu, părtași la firea dumnezeiască și la viața veșnică (har creat). Harul sfințitor este un dar habitual, o dispoziție stabilă și supranaturală care desăvărșește sufletul însuși pentru a-l face vrednic să trăiască împreună cu Dumnezeu, să fie prieten cu Dumnezeu și să lucreze din iubire față de el. Trebuie făcută distincția între harul habitual, dispoziție permanentă de a trăi și acționa după chemarea dumnezeiască, și harurile actuale, care desemnează intervențiile divine, fie de la originea convertirii, fie din cursul lucrării de sfințire (cf. CBC 2000).

Harismă

Hermeneutică
(Din gr. hermeneuéin, a explica). Știința interpretării textelor vechi, în special biblice.

Hiperdulie
(Din gr. hýper, peste, și douléia, supunere, servitute). Cult special rezervat Preasfintei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu, în virtutea superiorității sale în rândul sfinților din ceruri.
[ Dulie ]

Hirotonire
(Din gr. cheirotonéin, a sfinți, a consacra). Actul sacramental care introduce în rândul episcopilor, al preoților și al diaconilor și care conferă un dar al Duhului Sfânt ce permite exercitarea puterii sacre care vine de la Cristos însuși prin mijlocirea Bisericii. Mai este numită și consacrare, deoarece înseamnă o punere deoparte și o investitură făcută de Cristos însuși pentru Biserica lui. În cazul episcopilor, se folosește termenul consacrare (consacrare episcopală). În cadrul Sfintei Liturghii, la sfârșitul Liturgiei Cuvântului și înainte de a începe Liturgia euharistică, hirotonirea are loc prin impunerea mâinilor de către episcop și prin rostirea rugăciunii prescrise de Biserică.

Homoousios
(Cuv. gr. hómos, egal, și ousía, substanță, fire).

Hostie
[ Ostie ]


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire