pregateste pagina pentru tiparire

 
 TINERI   /   COPII 

Călăuziri pentru creșterea și educarea ortodoxă a copiilor
achizitionare: 15.06.2005; sursa: www.sfantamaria-dallas.org

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior

ADDENDA

Cum să îl... distrugeți, în mod eficient, pe copilul vostru!

 • Încă de când este mic, să nu îi refuzați absolut nimic. Dați-i orice își dorește, orice cere, mai ales atunci când plânge. Astfel va crește și va crede că toți îi sunt datori cu toate și că are numai drepturi.

 • Când va începe să vorbească urât și să ocărască, voi să râdeți. Astfel îl veți face să înțeleagă că este foarte "deștept"!

 • Nu îi spuneți niciodată: "Aceasta este o faptă rea!" Așa spun numai cei cu concepții învechite. Când mai târziu va crește și va întâlni greutățile vieții sau ceva rău i se va întâmpla, atunci va avea certitudinea că societatea este aceea care îl nedreptățește.

 • Să adunați voi ceea ce el aruncă încolo și încoace - cărți, haine, pantofi... Să nu îi spuneți niciodată: "Adună-le, pune-le la loc!" Astfel va crede că mama este roaba sa, și că pentru toate sunt responsabili ceilalți.

 • Lăsați-l să vadă orice (mai ales la televizor) și să citească de toate, fără să îl îndrumați niciodată. Copilul vostru este genial și știe să facă distincție! Educația lui va fi astfel foarte vastă!

 • Să nu îi dați nici un fel de educație duhovnicească. Să vorbiți în bătaie de joc despre credință, Biserică, preoți și despre toți aceia care îi urmează. Când copilul va crește, "va putea alege și singur".

 • Dați-i din belșug bani de cheltuială, ca nu cumva să se simtă mai prejos decât ceilalți copii și "ca să nu ducă lipsă, așa cum am dus noi". Când va crește mare, va fi sigur că valoarea unui om se judecă după câți bani are, indiferent de modul prin care i-a dobândit.

 • Să nu îi spune-ți niciodată: "Fă asta!" sau "Nu fă aia!", deoarece astfel se va simți opresat; astfel nu respectați libertatea și personalitatea lui. Se poate chiar să îi provocați... anumite traume psihice! Atunci când va crește va crede că în viață trebuie numai să poruncești și să nu asculți niciodată de nimeni.

 • Să vă certați, să vă ocărâți, să vă jigniți unul pe celălalt în fața copiilor fără nici o rușine. (Nu vă îngrijorați, nu îi veți provoca astfel nici un fel de traumă psihică!). Mai târziu, când se va căsători, i se va părea normal să facă aceleași lucruri.

 • Când va începe să cunoască plăcerile trupești și să se afunde în plasa acestora, voi să vă faceți că nu observați. Să nu îi vorbiți, să nu îl îndrumați, să nu îl sfătuiți. Lăsați-l să se izbească singur de probleme, "de vreme ce așa este firesc".

 • Să îi luați întotdeauna apărarea față de profesori sau vecini. Să nu credeți niciodată că "îngerașul vostru" poate să facă obrăznicii și fapte rele. Certați-vă cu aceia care vă atrag atenția în mod prietenesc și bine intenționat. Sunt invidioși și defăimători.

 • Când veți merge la secția de poliție, unde l-au arestat pentru că a furat bani sau a consumat droguri, strigați cu putere în fața tuturor că este un copil rău, un hoț, că v-ați jertfit pentru binele lui dar nu ați reușit niciodată să îl faceți să înțeleagă. Astfel voi veți ieși basma curată, justificați în fața celorlalți.

Pregătiți-vă pentru o viață plină de durere și tristețe. O veți avea!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire