"Misterul acesta este mare": imaginea oficiala a celei de a X-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Imaginea oficială a celei de-A Zecea Întâlniri Mondiale a Familiilor, care va avea loc la Roma în perioada 22-26 iunie 2022, a fost pictată de părintele Marko Ivan Rupnik – artist, teolog și director al Centrului Aletti. Tabloul, realizat în culori predominant calde, măsoară, 80 cm x 80 cm și a fost pictat cu vopsea vinil pe gips montat pe lemn. Titlul lucrării este: ,,Acest mister este măreț”. Pe fundalul imaginii se află episodul nunții din Cana Galileii. În stânga, mireasa și mirele apar acoperiți de un voal. Servitorul care toarnă vinul are chipul și trăsăturile Sfântului Pavel, conform iconografiei creștine antice. El este cel care îndepărtează vălul cu mâna și, referindu-se la nuntă, exclamă: ,,Nu, nu, nu, nu! Acesta este un mare mister, dar eu vorbesc cu referire la Cristos și la biserică!” (Ef 5,32).

Imaginea dezvăluie astfel cum iubirea sacramentală dintre bărbat și femeie este o reflectare a iubirii indisolubile și a unității dintre Cristos și Biserică: Isus își varsă sângele pentru ea. ,,La Cana, explică părintele Rupnik, prin transformarea apei în vin, se dezvăluie orizonturile sacramentului, adică trecerea de la vin la sângele lui Cristos. Paul varsă, de fapt, același sânge pe care Mireasa îl adună în potir”.

Părintele Rupnik continuă subliniind: ,,Sper că prin această mică imagine putem înțelege că pentru noi, creștinii, familia este expresia Sacramentului căsătoriei și acest lucru îi schimbă total sensul, pentru că un sacrament implică întotdeauna o transformare”. De fapt, în căsătoriile creștine, iubirea soților se transformă, deoarece este făcută să se împărtășească din iubirea pe care Cristos o are pentru Biserică. În acest sens, căsătoria are o dimensiune eclezială și este inseparabilă de Biserică.

Videoclipurile cu catehezele și explicațiile autorului (subtitrate în 5 limbi) sunt publicate pe canalul de YouTube a Diecezei de Roma.

Faceți clic aici pentru videoclipul cu cateheza completă:

https://www.youtube.com/watch?v=vT-nJBcvKUU

Faceți clic aici pentru versiunea scurtă:

https://www.youtube.com/watch?v=plT31q1JhSg

Tabloul părintelui Rupnik (atașat aici și disponibil pe www.diocesidiroma.it) este al treilea simbol publicat, după rugăciune și logo, ca resursă pastorală pentru pregătirea și călătoria familiilor spre Întâlnirea Mondială din 2022.

DISCLAIMER: Pentru utilizarea imaginii, vă rugăm să citați autorul cu următoarele mențiuni: Lucrare a Părintelui Marko Ivan Rupnik, 2021.

Sursa: laityfamilylife.va

Articole din aceiași secțiune ...

Identitatea și misiunea familiei creștine

Acum, cu toții provenim din familii (care uneori pot fi foarte rănite) și știm cât de dificil poate fi să trăim împreună uniți… cât este de dificil să-l iubim pe celălalt necondiționat… să avem grijă unul de celălalt (de la cel mai mic până la cel mai mare), să construim această comuniune între noi atunci când diferența celuilalt mă deranjează… și totuși, acesta este planul lui Dumnezeu pentru familii și calea spre sfințire a fiecăruia….

Citește mai mult »

Însoțirea familiilor în primii ani de căsătorie

Trebuie să recunoaștem că la început ne-am gândit: „dacă am făcut deja cursurile prematrimoniale, ce ne-ar mai putea aduce un astfel de acompaniament?” … dar ceea ce am descoperit este că aveam nevoie de multe, că ne doream mai mult de la căsnicia noastră și că singuri, foarte clar, nu puteam.
Aveam nevoie de acompaniament, voiam să ne trăim căsnicia nu numai bine, ci și pe deplin. Am înțeles astfel că suntem ca o plantă, în care a fost plantată o sămânță prețioasă, dar care are nevoie de îngrășăminte, nutrienți, apă și lumină pentru a crește, a se întări și a da rod….

Citește mai mult »

Papa Francisc, la Întâlnirea Mondială a Familiilor: Biserica s-a născut într-o familie

”Biserica este cu voi, mai mult, Biserica este în voi! Biserica s-a născut, de fapt, dintr-o familie, cea de la Nazaret, și este alcătuită în principal din familii”: a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii pentru a X-a Întâlnire Mondială Familiilor, celebrată în seara de sâmbătă, 25 iunie 2022, pe esplanada bazilicii vaticane. Au luat parte aproximativ 25.000 de credincioși de pe toate continentele.

Citește mai mult »
Share:

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

Pastorația familiilor catolice din România

profamiliacat@gmail.com

© Copyright 2021 - 2024 | PAGINĂ SUSȚINUTĂ DE CONFERINȚA EPISCOPILOR CATOLICI DIN ROMÂNIA

Fotografii dăruite prin deosebita amabilitate a Dicasteriului pentru Laici, Familie și Viață.