
Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor în Eparhia de Oradea
Să ştii să faci din fiecare an şi fiecare zi o bucurie! Sunt gânduri care ne însoţesc pe noi, vârstnicii din Asociaţia “Viaţa Ascendentă” de la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.
În Ziua mondială a bunicilor și vârstnicilor, Sfântul Părinte va vizita sanctuarul „Sfânta Ana” și se va întâlni cu tineri și vârstnici la o școală primară din Iqaluit.
Există două modalități de a participa la această zi, sugerate de Departamentul pentru Laici, Familie și Viață: celebrarea unei Sfinte Liturghii sau vizitarea bătrânilor singuri. Departamentul pentru Laici, Familie și Viață a pus la dispoziția diferitelor dieceze din lume o serie de materiale și sugestii pastorale și liturgice, disponibile pe site-ul departamentului. Printre recomandări se numără și aceea de a vizita sau de a însoți persoanele în vârstă care sunt singure. De fapt, Biserica acordă o indulgență plenară pentru acest act celor care îl înfăptuiesc în zilele apropiate de 24 iulie.
În mesajul Sfântului Părinte pentru această zi, în care bătrânii sunt îndemnați să fie „constructori ai revoluției bunătății”, se amintește că vizitarea lor „este o faptă de milostenie în timpul nostru”.
Cardinalul Angelo De Donatis, vicarul Sanctităţii Sale pentru Dieceza de Roma, în scrisoarea trimisă preoților parohi din dieceză și persoanelor vârstnice din Roma, evidențiază că „ar fi frumos să se pregătească un moment simplu și semnificativ pentru persoanele vârstnice”, cum ar fi o Sfântă Liturghie de seară, în aer liber, cu binecuvântarea persoanelor vârstnice și împărțirea cinei. „Cu această ocazie”, scrie prelatul, „vă îndemn să-i vizitați pe bătrâni la domiciliu sau în aziluri”.
Cardinalul Kevin Farrell, prefect al Departamentului pentru Laici, Familie și Viață, a reliefat că, prin Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor Vârstnice, papa Francisc „ne îndeamnă să conștientizăm relevanța persoanelor vârstnice în viața societăților și a comunităților noastre, și să nu o facem episodic, ci în mod structural”.
Papa Francisc a stabilit, în 2021, că această zi va fi celebrată în fiecare an în a patra duminică din luna iulie, în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana, bunicii lui Isus.
Îngrijirea bătrânilor și dialogul lor cu noile generații este o preocupare constantă a pontifului care a dedicat o bună parte din audiențele de miercuri, din anul în curs, catehezelor despre bătrânețe. Mai mult, intenția de rugăciune pe care pontiful o încredințează întregii Biserici prin intermediul Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei în luna iulie este pentru persoanele în vârstă.
Sursa: www.vaticannews.va
Să ştii să faci din fiecare an şi fiecare zi o bucurie! Sunt gânduri care ne însoţesc pe noi, vârstnicii din Asociaţia “Viaţa Ascendentă” de la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.
Aici, pe pământ, se demarează procesul „noviciatului” nostru: suntem învăţăcei ai vieţii, care – printre mii de dificultăţi – învaţă să aprecieze darul lui Dumnezeu, onorând responsabilitatea de a-l împărtăşi şi de a-l face să rodească pentru toţi. Timpul vieţii pe pământ este harul acestei treceri. Aroganţa de a opri timpul – a voi tinereţea veşnică, bunăstarea nelimitată, puterea absolută – nu este numai imposibilă, este delirantă.
În Evanghelia pe care am ascultat-o, Isus le spune discipolilor că sunt fericiţi pentru că pot să vadă şi să asculte ceea ce atâţia profeţi şi drepţi au putut doar să dorească (cf. Mt 13,16-17). De fapt, mulţi au crezut în promisiunea lui Dumnezeu cu privire la venirea lui Mesia, i-au pregătit calea, au vestit venirea lui. Însă, acum când Mesia a venit, cei care pot să-l vadă şi să-l asculte sunt chemaţi să-l primească sau să-l vestească.
Pastorația familiilor catolice din România
profamiliacat@gmail.com